‘Monster van Grbavica’ krijgt 45 jaar cel voor oorlogsmisdaden in Bosnië

Veselin Vlahovic uit Montenegro, bijgenaamd het ‘Monster van Grbavica’, heeft vanochtend van de Bosnische rechter 45 jaar celstraf gekregen voor oorlogsmisdaden. Vlahovic werd verdacht van meer dan honderd moorden op vrouwen en kinderen tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995).

Vlahovic op een archieffoto uit augustus 2010, toen hij nog in Spanje verbleef.
Vlahovic op een archieffoto uit augustus 2010, toen hij nog in Spanje verbleef. AFP

Veselin Vlahovic uit Montenegro, bijgenaamd het ‘monster van Grbavica’, heeft vanochtend van de Bosnische rechter 45 jaar celstraf gekregen voor oorlogsmisdaden. Vlahovic werd verdacht van meer dan honderd moorden op vrouwen en kinderen tijdens de oorlog in Bosnië (1992-1995).

Vlahovic vocht tijdens de oorlog in Bosnië aan de zijde van een Bosnisch-Servische paramilitaire eenheid. Rechter Zoran Bozic zei vanochtend dat hij niet alleen schuldig is aan moorden, maar ook aan martelingen, verkrachtingen en het verdrijven van zijn slachtoffers uit hun huizen. Vlahovic krijgt 45 jaar omdat dit volgens het Bosnische strafrecht de maximale straf is die kan worden opgelegd voor oorlogsmisdaden.

Vlahovic kreeg al tijdens de oorlog in Bosnië de bijnaam ‘het monster van Grbavica’, naar de buitenwijk van Sarajevo die werd gedomineerd door Servische paramilitairen. Ook na de oorlog beging hij verschillende misdaden in Servië en Montenegro, waar hij in 1998 werd veroordeeld maar in 2001 wist te ontsnappen. Sindsdien woonde hij in Spanje, waar hij in maart 2010 werd gearresteerd. Spanje leverde hem later uit aan Bosnië.