Met de Moedhoed op kan er niets gebeuren

Lida Dijkstra & Mark Janssen De Moedhoed. Moon, 32 blz. € 14,95***

Hij ziet er stoer uit, het jongetje Mees, met zijn rode gympen en wit-rood gestreepte shirt. Maar hij is het niet echt, hij is vaak bang. ‘Voor de harige hond, die zo hard blaft’, schrijft Lida Dijkstra in De Moedhoed. Voor de duiven die ‘wild met hun vleugels flapperen als hij een koekje eet. Straks poept er nog een op zijn hoofd.’ In schaduw en lichtstrepen ziet hij enge dingen. En onder zijn bed woont uiteraard een krokodil.

In een kort verhaal van bondige zinnen beschrijft Dijkstra reële kinderangsten, die Mark Janssen prachtig verbeeldt. Op de paginagrote tekeningen met verrassende diepte zijn die poepende fladderduiven inderdaad helemaal niet leuk, die schaduwen eng en die hond heel groot. Een mooi contrast is de simpele en liefdevolle remedie voor de angsten, die Dijkstra achteloos het verhaal binnenbrengt. Daar is opa, en die zegt: ‘Ik snap het al. Je hebt een Moedhoed nodig. Weet je wat, ik maak er meteen een.’

Met zo’n krantenpapierenhoed op durft Mees van alles. Zie hem, ondertussen die grote hond aanrakend, genieten van een lichtkunstwerk – niks vliegende schotel met marsmannetjes.

Wat een beetje hulp vermag is ook het onderwerp van het komische verhaal Beer is ziek van Bonny Becker, even komisch in beeld gebracht door Kady MacDonald Denton. Hier is geen sprake van inbeelding, of is die Beer een enorme aansteller? Hij zit althans ‘ineengedoken in zijn stoel. Groot en bruin met een snotterende neus. Hij was vreselijk verkouden.’ Het bezoek van de aanbiddelijke Muis, met in zijn poot een heel klein tasje, maakt hem stikchagrijnig.

Muis probeert hem op te beuren, Beer wil alleen dat Muis erkent hoe erg hij er aan toe is. Dat leidt tot heerlijke dialogen – ‘Wanneer iemand ontzettend ziek is, hoor je droevige liedjes te zingen.’ [...] ‘Dat is helemaal niet droevig!’ ‘Dat komt nog,’ beloofde Muis.

MacDonald Dentons pastelkleurige tekeningen zijn stripachtig en sluiten naadloos aan bij het verhaal. Ze laat de natuurlijke afmetingen van een beer en een muis min of meer intact, wat het beeld oplevert van Muis die de kolossale Beer de trap op probeert te krijgen. Beer heeft verrukkelijke groene slippers, en MacDonald Denton biedt meer fijne details. Volgesnoten zakdoeken, een schilderij van een bijenkorf, Muis die wordt weggeblazen als Beer niest of schreeuwt. En wat bewegen de dekens van Beer mooi mee naarmate het verhaal vordert. Een troost- en lachboek in één, al naar gelang de staat van je gezondheid.

Bonny Becker & Kady MacDonald Denton: Beer is ziek. Hoogland & Van Klaveren, 32 blz. € 14,50