Medicijn voor hartkwaal raakt op

Het medicijn Lanoxin, dat 100.000 hartpatiënten slikken, wordt sinds een week niet geleverd in Nederland. Per week halen zo’n 25.000 hartpatiënten een voorraad Lanoxin (werkzame stof digoxine) op bij hun apotheek. De patiënt slikt het dagelijks om een potentieel dodelijke hartritmestoornis te voorkomen.

Volgens apotheker Doerine Postma, verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP), is het „gevaarlijk” dat het middel tijdelijk niet wordt geleverd. „Patiënten kunnen er echt niet van de één op de andere dag mee stoppen.” Er zijn nog wel drankjes met het middel verkrijgbaar maar ook die raken op.

Er is maar één leverancier van Lanoxin in Nederland, sinds kort het bedrijf Navamedic. De fabrikant van Lanoxin, het wereldwijd actieve Aspen Pharma, heeft nieuwe machines geïnstalleerd. De productie zou daardoor vertraging oplopen. De KNMP hoopt dat Lanoxinpillen na Pasen weer te krijgen zijn.

Cardioloog Martin Schalij, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie, bevestigt dat het gevaarlijk kan zijn als een patiënt zomaar stopt met het middel.

De KNMP zegt dat medicijnen steeds vaker niet geleverd worden aan de Nederlandse markt. Postma: „Fabrikanten moeten de kosten drukken en verhuizen de fabriek naar goedkopere productielanden. Als dat problemen geeft, is er tijdelijk geen voorraad.” Tot nu toe lossen apothekers dat op door te schuiven met voorraden maar op termijn wordt dit echt problematisch, zegt de KNMP.

Sommige fabrikanten vinden Nederland geen interessante markt meer omdat die klein is en omdat de geneesmiddelenprijs er tegenwoordig laag is, zegt de KNMP. Bij een tekort, houden ze liever betere markten zoals Duitsland tevreden.

De receptionist bij B-Medical, dat Lanoxin tot voor kort distribueerde, adviseert apothekers het ziekenhuis in de buurt te bellen. „Dat heeft meestal nog wel een voorraadje.”