Opinie

Lopen op de Hofvijver

Het slotbeeld van ‘The Passion’ (EO/KRO) op de Hofvijver
Het slotbeeld van ‘The Passion’ (EO/KRO) op de Hofvijver

In het Gesprek met de minister-president (NOS) kapittelde Pim van Galen premier Mark Rutte (VVD) dat hij op Goede Vrijdag met andere machthebbers naar de Matthäus Passion in Naarden gaat, terwijl het volk toch in Den Haag naar The Passion (EO/KRO) luistert. Rutte kaatste de bal bekwaam terug. Was de interviewer niet liefhebber van Bachs nog veel elitairder Johannes Passion?

Ruttes partijgenoot en Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg figureerde wel in The Passion, als snackende passant bij de viskraam waar Jezus (musicalster René van Kooten) twee broden afhaalde voor het Laatste Avondmaal. Voormalig vicepremier André Rouvoet (ChristenUnie) had een groter rol, als een van de discipelen met wie Van Kooten per bus de Hofstad binnenrijdt.

We kennen nu de traditie van het passiespel dat op Witte Donderdag op tv te zien is. Na eerder Syb van der Ploeg en Danny de Munk klopt een derde Jezus zijn vrienden op de schouder, als ze optrekken naar ‘Jeruzalem’. Het treft dat veel BN’ers graag een baardje van een week koesteren, zodat ze a bijna vanzelf ogen als apostelen in windjack. Er is een verschil tussen volkscultuur en populaire cultuur. Tot de eerste categorie behoren kerstbomen, paasvuren en processies, in de tweede Jörgen Raymann en andere BN’ers, zomerconcerten op het plein en reality soaps. De combinatie van beide tradities in The Passion is in sommige opzichten een gouden vondst. Vooral teksten van Bløf en Marco Borsato sluiten naadloos aan bij nieuwtestamentische gemeenplaatsen over geloof, hoop en liefde: de jukeboxpassie. Het is ook geen toeval dat het Koningslied voor de troonswisseling ook gecomponeerd is door Borsato’s vaste liedjesleverancier John Ewbank. Je zingt het zo mee en meent het al jaren te kennen als je het voor het eerst hoort, maar het blijft kitsch.

Er waren meer curieuze beslissingen in de door David Grifhorst opnieuw met virtuoze crane shots en andere kunststukjes geregisseerde The Passion. De casting van dopingzondaar Thomas Dekker als Barabbas bijvoorbeeld, of van Hero Brinkman (ex-PVV) als de chef van de Romeinse geheime politie bij wie Judas (Daniel Boissevain) zijn vriend Jezus aangeeft. Bijna ongenoemd bleef het toeval dat in dit ‘centrum van de macht’ al eens eerder het volk geraadpleegd werd over een politieke moord. In 1672 moedigde het Oranjegepeupel precies daar de slacht aan van de gebroeders De Witt. Nu zingt de gekruisigde, herrezen op de Hofvijver, Nick&Simons Pak maar m’n hand.