Kunst in cijfers

4.900.000 euro verdiende topman William F. Ruprecht van veilinghuis Sotheby’s in 2012. Dat is 10 procent minder dan het jaar daarvoor, wat te maken heeft met de dalende veilingopbrengsten van Sotheby’s. De winst van Sotheby’s daalde het afgelopen jaar met 37 procent, tot 84,7 miljoen euro. De omzet daalde met 10 procent, tot bijna 3 miljard euro.

25.000 bezoekers heeft de kunstbeurs Art Dubai de afgelopen week getrokken. Er waren voor ongeveer 35 miljoen euro aan kunstwerken aanwezig. Prominente gasten waren onder meer de museumdirecteuren Chris Dercon (Tate) en Catherine Grenier (Cenre Pompidou) en de Amerikaanse zanger Michael Stipe. Bij de 75 galeries kochten vooral Amerikaanse en Europese verzamelaars werken van Arabische kunstenaars zoals de Syriër Fadi Yaziji en Mohammed Kazzem uit de Verenigde Arabische Emiraten. Ook Afrikaanse kopers waren prominenter aanwezig dan voorheen.

17 miljoen dollar (13,3 miljoen euro) krijgt het Dallas Museum of Art van voormalig voorzitter Marguerite Steed Hoffman om de collectie Oude Meesters te vergroten. Dat verzacht voor het museum de pijn dat vorig jaar het ambitieuze plan mislukte om 100 miljoen dollar in te zamelen voor de koop van een voorstudie voor Het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci.

20 miljoen Zwitserse frank (16,4 miljoen euro) is de schenking die het Kunsthaus in Zürich krijgt van het fonds Walter Haefner, opgericht na het overlijden van deze Zwitserse ondernemer. Bij leven schonk hij werken van meesters als Monet, Gauguin en Van Gogh. De hal van het museum wordt naar Haefner vernoemd.

5,1 miljoen Australische dollar (4,1 miljoen euro) was deze week de opbrengst op een veiling van Australische hedendaagse kunst uit de verzameling van patholoog Colin Laverty door Bonham’s in Sydney. Vooral werken van aboriginal kunstenaars brachten records op.