Kortkolom wetenschap

Resistente infectie taaislijmpatiënten

Amsterdam. Steeds vaker worden patiënten met taaislijmziekte getroffen door Mycobacterium abscessus-bacteriën die resistent zijn voor diverse antibiotica. Britse wetenschappers hebben nu genetisch bewijs gevonden dat deze multiresistente bacteriën op de een of andere manier worden overgedragen van de ene patiënt op de andere, zo schrijven ze vandaag in The Lancet. „Alle leerboeken zeggen dat deze bacteriën niet van mens op mens overdraagbaar zijn”, zegt Jakko van Ingen, expert op dit gebied verbonden aan het UMC St. Radboud in Nijmegen. „Dit toont aan dat het dus wel kan. De infecties zijn zeer lastig te bestrijden; patiënten moeten twee jaar lang aan de antibiotica, en zelfs dan geneest nog maar de helft.” (NRC)

Twee nieuwe nachtdiertjes ontdekt

Amsterdam. Er zijn twee nieuwe lemurensoorten ontdekt op Madagaskar: de Microcebus marohita en de Microcebus tanosi. Beiden zijn muismaki’s, die vooral ’s nachts actief zijn. Begin jaren negentig leek het erop dat er maar twee muismaki-soorten waren, maar met deze twee nieuwe worden er nu al twintig soorten onderscheiden. De muismaki-soorten zijn klein en lijken erg op elkaar. Pas door DNA-onderzoek worden de soorten beter onderscheiden. Opvallend is dat in een klein gebied verschillende muismaki-soorten door elkaar leven zonder een spoor van genetische vermenging. Waarschijnlijk heeft iedere soort een eigen paringsritueel, zo schrijven biologen in een artikel dat het International Journal of Primatology deze week online publiceerde. (NRC)

Een zeereptiel uit Winterswijk

Amsterdam. In een Winterswijkse steengroeve vond de fossielenamateur Remco Bleeker een paar jaar geleden een fossiel van een paar centimeter groot. Deze week blijkt in Nature Communications dat het gaat om een jong dier uit een nieuwe geslacht zeereptielen. Het fossieltje is 225 miljoen jaar oud en laat de overgang zien van de scherpe snijtanden van de oudere zeereptielen naar de zwaardere verbrijzelende tanden van de latere. Het diertje toont verder aan dat de grote zeereptielengroep Sauropterygia – waartoe de Plesiosaurus behoort – ontstaan is Europa. De nieuwe soort heet Palatodonta bleekeri . (NRC)