Kortkolom economie

Nieuwe topman ING verdient stuk minder

Amsterdam. Ralph Hamers, de nieuwe topman van ING, gaat 1,27 miljoen euro per jaar verdienen, 80.000 euro minder dan zijn voorganger Jan Hommen. Het bedrag is exclusief eventuele bonussen. Het salaris van Hamers werd gisteren bekendgemaakt door ING in de oproep voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 13 mei. Hommen staat met zijn salaris sinds 2008 op de nullijn. De hele raad van bestuur krijgt sinds die tijd ook geen bonussen meer uitgekeerd. De bank matigde de lonen onder meer vanwege de 10 miljard euro staatssteun die ING kreeg in 2008, op het hoogtepunt van de kredietcrisis. Daarnaast is de maatschappelijke kritiek op de hoge banksalarissen sinds de kredietcrisis toegenomen. (Novum)

Tekort Portugal loopt op tot 6,4 procent

Amsterdam. Het begrotingstekort van Portugal is afgelopen jaar opgelopen tot 6,4 procent. Dat maakte het bureau voor de statistiekbureau van Portugal gisteren bekend. In 2011 stond het begrotingstekort nog op 4,4 procent. Het was destijds relatief laag door de eenmalige opbrengst van de overheveling van pensioengelden naar de staat. De Portugese overheid zei gisteren dat het begrotingstekort lager zou zijn geweest als de opbrengst van de verkoop van vliegveldexploitant ANA was meegeteld. De privatisering leverde 3,1 miljard euro op. Nu viel het begrotingstekort hoger uit dan de beoogde 5 procent. Portugal kreeg in 2011 nood- steun van Europa en het IMF van 78 miljard euro en voert forse bezuinigingen door. De vooruitzichten zijn slecht: dit jaar wordt een economische krimp van 2,3 procent verwacht. (AP)

Splitsing aandelen Nutreco goedgekeurd

Amsterdam. De aandeelhouders van Nutreco hebben de splitsing van de aandelen van het diervoerbedrijf goedgekeurd. Dat deden zij gisteren tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders. Elk gewoon aandeel in Nutreco, ter waarde van 0,24 eurocent, zal worden gesplitst in twee aandelen met een waarde van 0,12 eurocent per aandeel. Met het splitsen van de aandelen hoopt Nutreco de verhandelbaarheid van de aandelen te vergroten. (NRC)