Kortkolom binnenland

Ombudsman handelt schade gaswinning af

Loppersum. Groningers met klachten over de afhandeling van schademeldingen na aardbevingen door gaswinning kunnen binnenkort terecht bij een onafhankelijke ombudsman. Dat maakte minister Kamp (Economische Zaken, VVD) gisteren bekend tijdens een tweedaags bezoek aan Groningen. Eerder had de Tweede Kamer hier op aangedrongen. Wie de ombudsman wordt, is nog niet bekend. Nu blijkt dat de aardgaswinning kan leiden tot meer en zwaardere aardbevingen in Groningen doet Kamp daar elf onderzoeken naar. In december wil hij beslissen hoe het met de gaswinning in het gebied verder gaat. (NRC)

Kabinet bepaalt zones elf windmolenparken

Amsterdam. Het kabinet heeft in overleg met provincies elf gebieden aangewezen waar tot 2020 grootschalige windmolenparken kunnen komen. Het gaat om de gebieden Eemshaven, Delfzijl, de N33 in Groningen, de Drentse Veenkoloniën, Wieringermeer, IJsselmeer Noord, Flevoland, Noordoostpolderdijk, Rotterdamse Haven, Goeree-Overflakkee en Krammersluizen. Samen met kleinere windmolenparken op land moeten deze grote parken zesduizend megawatt energie produceren. Flevoland levert met 1.370 megawatt de grootste bijdrage. (NRC)

Personeelschef bij Defensie stapt op

Den Haag. De personeelschef van het ministerie van Defensie heeft per direct zijn functie neergelegd. Luitenant-generaal Willem van de Water was als directeur personeel verantwoordelijk voor de grote reorganisatie van Defensie die moeizaam verloopt. Twee jaar geleden werd aangekondigd dat er 12.000 functies verdwijnen bij het departement. Het ministerie wil niet meer kwijt dan dat hij „in het belang van het personeel en de organisatie is teruggetreden”. Of hij een andere functie gaat bekleden binnen het departement is nog onbekend. (NRC)

Trauma’s bij politie opnieuw beoordeeld

Den Haag. Medewerkers van de politie die de diagnose posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben, maar bij wie de ziekte niet is erkend als beroepsziekte, kunnen zich melden voor een nieuwe beoordeling. Een onafhankelijke commissie buigt zich vanaf juli over de meldingen, liet de politie gisteren weten. Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) kondigde vorig jaar al aan met een richtlijn te komen die ervoor moet zorgen dat agenten met PTSS beter worden gesteund. (Novum)

Ook GroenLinksers leggen geen eed af

Den Haag. Kamerlid Linda Voortman (GroenLinks) legt bij de inhuldiging van koning Willem-Alexander geen eed af. Ook haar partijgenoten uit de Eerste Kamer, Tineke Strik, Margreet de Boer en Ruard Ganzevoort weigeren op 30 april de eed, die niet verplicht is, af te leggen. Ze zijn wel aanwezig bij de inhuldiging. Eerder lieten Kamerleden van de SP en van de Partij voor de Dieren al weten op 30 april geen eed af te leggen. (Novum)