kort

Bezuinigingen

Ambassadegebouw Londen in verkoop

Londen/Den Haag. - De prestigieuze ambassade van Nederland in Londen, pal tegenover Hyde Park, wordt verkocht. De verkoop moet bijdragen aan de 40 miljoen euro die het kabinet wil bezuinigen op het postennetwerk in het buitenland. De onderste verdiepingen van het ambassadegebouw in Londen gelden als werkgebied, terwijl op de bovenste verdiepingen appartementen zijn ingericht voor de diplomaten. De nieuwe Nederlandse ambassade wordt gebouwd in Battersea, aan de zuidoever van de Theems. De ambtswoning van de ambassadeur blijft wel in de buurt van Hyde Park. De vraagprijs voor het gebouw is nog niet bekend. In de Tweede Kamer is veel kritiek op het plan de diplomatieke dienst te korten. NRC

Italië

Formatiepoging Bersani mislukt

Amsterdam. - Pier Luigi Bersani, de winnaar van de Italiaanse verkiezingen, is er niet in geslaagd een nieuwe regering te vormen. Dat heeft Bersani aan president Napolitano laten weten. Napolitano praat vandaag verder met de verschillende partijen over een nieuwe formatiepoging. De sociaal-democraten haalden bij de verkiezingen vorige maand een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden, maar moest de meerderheid in de senaat laten aan de partij van oud-premier Silvio Berlusconi. Bersani sprak afgelopen weken met verschillende partijen, maar kreeg onvoldoende steun om een regering te vormen. AP

Overname

Investeerders willen Douwe Egberts kopen

Amsterdam. - DE Master Blenders 1753, beter bekend als Douwe Egberts, voert onderhandelingen met een groep Duitse investeerders onder leiding van Joh. A. Benckiser om het bedrijf over te nemen. De Duitsers hebben al 15 procent van de aandelen in handen, maar willen nu alle aandelen. Het aandeel van de koffiefabrikant schoot gisteren omhoog, nadat het nieuws bekend werd. Het aandeel sloot 27 procent hoger op 12, 23 euro. Mede daardoor besloot de AEX-index de beursdag met een winst van ruim 0,5 procent. NRC