kort

Homohuwelijk

Rechters VS kritisch over wetten

Washington. - Het Hooggerechtshof in de Verenigde Staten zal mogelijk geschiedenis schrijven. De rechters hebben zich kritisch getoond over twee wetten die de rechten van homo’s beperken. Het gaat om een wettelijk verbod op het homohuwelijk in Californië en een landelijke wet die het huwelijk definieert als een verbintenis tussen man en vrouw en homostellen financieel achterstelt. De zaak doet denken aan de grootste juridische doorbraak in de Amerikaanse geschiedenis: de legalisering van abortus in 1973. Het Hooggerechtshof doet vermoedelijk eind juni uitspraak in beide zaken. Het Amerikaanse tijdschrift Time maakte gisteren alvast een statement door twee covers te laten verschijnen met daarop een innig zoenend mannen- en vrouwenkoppel. NRC

Veroordeling

‘Advocaat van duivel’ krijgt 14 jaar cel

Amsterdam. - Advocaat Giovanni di Stefano, die in het verleden onder anderen Saddam Hussein en de Britse treinrover Ronnie Biggs vertegenwoordigde, is veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. De ‘advocaat van de duivel’, zoals zijn bijnaam luidt, troggelde zijn cliënten miljoenen af terwijl hij niet over de bevoegdheid beschikte praktijk te voeren. Di Stefano is een geboren Italiaan, maar groeide op in Groot-Brittannië. Hij was een van de weinige niet-Arabische leden uit het verdedigingsteam van Hussein en werd schuldig bevonden aan 25 delicten, waaronder oplichting, fraude en witwassen. Hij vertegenwoordigde niet alleen misdadigers, maar ook gewone burgers. Juist zij waren vaak de dupe van de Italiaan. NRC