Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Milieu en natuur

Kijken: de zin van het leven? Deze jongen van 9 legt het haarfijn uit

Laat je niet misleiden door het schattige voorkomen. Deze jongen, negen jaar oud, heeft een heel helder beeld van de reden dat wij op aarde zijn en wat ‘het lot’ is. “Het is een eindeloze zoektocht zonder dat je weet waar je naar zoekt.”

Ga even zitten voor een paar mooie levenslessen van deze jongen:

Zijn we alleen in het universum?

“Wij zitten op aarde. Dat is slechts een planeet in het heelal. Dat kun je vergelijken met de mieren op dit terras: de mieren weten niet dat er meer is dan dit terras. De mens is net zo. We kijken omhoog en zien wel van alles, maar we weten niet wat er allemaal precies is. Het is een zoektocht zonder dat je weet waar je precies naar zoekt.”

En wat is de zin van het leven?

“De betekenis van jouw leven, is wat jij ervan maakt. Niemand kan besluiten wat je moet doen behalve jijzelf. Misschien heb je niet zoveel mazzel dat alles lukt wat je wil, maar je hebt zelf de controle.”

Is alles voorbestemd?

“Misschien wel, maar dat kun je veranderen. Het lot is misschien ook maar een gok. Een gok van wat jij zou moeten doen met je leven.”