Huishoudens hebben minder te besteden

Nederlandse huishoudens hadden vorig jaar 3,2 procent minder te besteden dan het jaar ervoor.

Hiermee daalt het reële inkomen voor het vijfde jaar op rij, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het is de sterkste afname sinds de cijfers worden bijgehouden. Dat was in 1981.

De oorzaak van de daling is onder andere dat minder mensen een baan hebben. Ook moest meer worden afgedragen aan belastingen en premies, terwijl lonen nauwelijks toenamen.

Ook is de Nederlandse economie in het laatste kwartaal van vorig jaar harder gekrompen dan verwacht. Volgens de tweede raming van het CBS kromp de economie ten opzichte van het derde kwartaal met 0,4 procent. Dit getal lekte gisteravond per ongeluk uit naar de NOS. De groeicijfers hadden pas vandaag bekend moeten worden.

Bij de eerste raming ging het CBS nog uit van een krimp van 0,2 procent. Ten opzichte van het vierde kwartaal in 2011 bedroeg de krimp 1,2 procent. Volgens de eerste raming was dat nog 0,9 procent. De krimp viel vooral groter uit omdat gemeenten minder hebben uitgegeven dan eerder werd gedacht.

Daarnaast maakte het CBS bekend dat het overheidstekort vorig jaar is opgelopen tot 4,1 procent. Ook dat is iets hoger dan het Centraal Planbureau vorige maand inschatte. Het CPB stelde dat het tekort dit jaar naar verwachting op 3,3 procent uitkomt.