Het ultieme reisspel

Wat doe je met Pasen als het buiten zo koud is? Juist, spelletjes spelen Redacteur Hendrik Spiering zet acht leuke bordspellen op een rij

None

Ticket to Ride //

Days of Wonder, € 39,99

Reisspellen zijn altijd goed, zeker als ze mooi zijn uitgevoerd en er vaart in zit. De oervorm is Reis door Europa: wie het eerst langs vijf getrokken steden is. Mens-erger-je-niet op een landkaart. Mooier en sneller is het kleine spel Trans America, waarbij je zo snel mogelijk je eigen spoor moet aanleggen. Maar totaal perfect is Ticket to Ride. De locomotiefkaartjes zijn prachtig, het spelprincipe is slim en het resultaat is een spel dat al behoorlijk populair is, maar gek genoeg nooit het succes heeft gekregen van Catan. Ten onrechte. Je krijgt geheime opdrachten (‘leg een verbinding tussen Amsterdam en Pamplona’ ). Kun je de kortste weg snel opkopen of is een ander je voor? Dan wacht een gruwelijke omweg. Wat een ander doet, kan essentieel zijn voor je eigen plannen. En cruciaal: het treinenverhaal klopt, je krijgt het gevoel dat je door Europa raust met locomotieven.