Heel Nederland helpt SC Veendam

SC Veendam werd failliet verklaard, maar heeft nog hoop. Voetbalminnend Nederland doneerde in drie dagen al 150.000 euro aan de cultclub.

SC Veendam werd maandag door de rechter failliet verklaard, maar de ondergang van de Oost-Groningers is pas officieel als de beroepstermijn van acht dagen is verlopen. Dat sprankje hoop leidt tot een ultieme poging de noodlijdende cultclub te redden. Na drie dagen is er 150.000 euro opgehaald.

Eerstedivisieclub SC Veendam heeft een miljoen euro nodig om komend seizoen een sluitende begroting te hebben. De bewindvoerder heeft echter gezegd te willen praten als er twee ton is opgehaald, al heeft een redding volgens hoofdsponsor Koos Gjaltema alleen zin als er minimaal een half miljoen binnen is.

De reddingsactie werd maandagavond bij De Wereld Draait Door ingezet door oud-speler Henk de Haan en vond al snel weerklank onder voetballiefhebbers in heel Nederland. De Haan richtte een donatiestichting op. Donateurs krijgen hun bijdrage terug als er niet genoeg geld wordt opgehaald om Veendam te redden.

Supporters van MVV – gedupeerd door puntenverlies als de uitslagen tegen Veendam geschrapt worden – haalden 15.000 euro op. Ze collecteren vanavond bij stadion De Geusselt, voor de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Ook supportersvereniging Pro Excelsior collecteert vanavond voor Veendam, rond de thuiswedstrijd tegen FC Den Bosch.

Op internet levert de actie duizenden reacties op. Supportersverenigingen van onder meer NAC, AZ, ADO en Ajax roepen op bij te dragen. Een sms-actie leverde met 6.000 sms’jes 12.000 euro op. Zelfs vanuit België komen donaties binnen.

Niet alleen supporters komen in actie, ook de spelers van FC Emmen en Veendam deden een duit in het zakje. Bekende noorderlingen als oud-schaatsster Renate Groenewold, oud-Kamerlid Joop Atsma en FC Groningen-speler Virgil van Dijk droegen bij. Dj Sunnery James, de man van topmodel Doutzen Kroes, die de club al eerder hielp, verspreidde de boodschap via Twitter.

„Nu veel mensen euro’s en tientjes hebben gedoneerd, hopen we voor de grotere bedragen ook nog wat bedrijven en investeerders over de streep te trekken om alsnog bij te dragen”, zegt hoofdsponsor Gjaltema. Met investeerders kreeg hij eerder te weinig geld bijeen om de club te redden.

De Haan zoekt intussen overal potentiële donateurs. Hij belde met Ajax en SC Heerenveen, daar wordt dit weekend misschien ook gecollecteerd. Een jongetje uit Veendam dat dinsdag met de spelers van Oranje het veld mocht betreden, stopte de voetbalmiljonairs een briefje toe met de vraag Veendam te steunen. Ook wordt gedacht aan een benefietconcert, maandag in stadion De Langeleegte. „En als ik hoofdsponsor van MVV was, zou ik ook wel wat bijdragen”, zegt initiatiefnemer De Haan. „Ik wil ze niet onder druk zetten, maar dat scheelt ze wel zes punten.”

De Haan: „Ik heb geen idee wat we gaan ophalen, maar ben optimistisch. Dit bedrag is al ongelooflijk. En als we toch kapot gaan, dan in ieder geval met opgeheven hoofd.”