‘Grootspaarders Bank of Cyprus krijgen aandelen tot 37,5 procent’

Een man verlaat op zijn motor een filiaal van Bank of Cyprus.
Een man verlaat op zijn motor een filiaal van Bank of Cyprus. Foto Reuters/ Bogdan Cristel

Cypriotische spaarders bij Bank of Cyprus met meer dan honderdduizend euro op hun rekening krijgen bankaandelen ter waarde van 37,5 procent van hun spaarbedrag. De rest zien ze wellicht nooit meer terug.

Dat meldt een goed geïnformeerde bron vanavond aan persbureau Reuters. Morgen worden de plannen voor de grote spaarrekeningen bij de grootste (noodlijdende) commerciële bank van het land pas definitief bekendgemaakt.

Van de overige 62,5 procent krijgen de grootspaarders bovendien over 22,5 procent niet langer rente. Dat krijgen ze wel over de overgebleven 40 procent, maar dat deel van het spaargeld zal pas worden terugbetaald als de bank het goed doet.

Woede bij spaarders Bank of Cyprus

Er gingen eerder al geruchten dat er wellicht veertig procent van het spaargeld ingehouden zou kunnen worden. Al enige tijd heerst de angst dat na de Laiki Bank, die andere grote bank op het eiland, nu ook Bank of Cyprus mogelijk zal omvallen. Cyprioten hebben kritiek op de gang van zaken, schreef NRC-correspondent Marloes de Koning gisteren:

“Cyprioten vinden het hoogst onrechtvaardig dat de spaarders van de ene bank moeten opdraaien voor de schulden van een andere bank. De ECB had eerder moeten stoppen Laiki te financieren, zeggen ze.”

‘Geen limieten op binnenlandse transacties’

Vanmiddag werd bekend dat er geen sprake is van geldlimieten voor binnenlandse transacties. Dit geldt voor zowel pin- als creditcardtransacties. Dat zei de centrale bank op Cyprus vandaag ter opheldering van de onduidelijkheid over de verschillende limieten. De regering van het land hoopt zo het betalingsverkeer en dus de economie, op gang te brengen. Uit de berichtgeving valt niet op te maken dat de eerder opgelegde pinlimiet van driehonderd euro per dag is opgeheven.

Wel is er voor transacties boven de vijfduizend euro nog toestemming van de Cypriotische autoriteiten nodig, meldt persbureau AFP. Er geldt bovendien nog steeds een limiet van vijfduizend euro voor buitenlandse transacties.

Gisteren gingen de banken op het eiland weer open, maar kregen de inwoners wel te maken met een aantal restricties, waaronder een pinlimiet van driehonderd euro. Zo moest een bankrun worden voorkomen.

Op het noodlijdende Cyprus was onrust ontstaan onder spaarders, toen de regering als crisismaatregel besloot dat zij zouden moeten bijdragen aan de redding van het land. Zo hoopte de regering tien miljard euro in leningen veilig te stellen vanuit de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds.