Italië nog geen stap dichter bij nieuwe regering na overlegronde

President Napolitano maakte in december bekend dat hij besloot het Italiaanse parlement te ontbinden.
President Napolitano maakte in december bekend dat hij besloot het Italiaanse parlement te ontbinden. Foto AFP / Tiziani Fabi

De Italiaanse president Giorgio Napolitano is er vandaag tijdens zijn gesprek met de drie belangrijkste partijleiders niet in geslaagd een einde te maken aan de politieke impasse in het land, die inmiddels vijf weken duurt.

Sinds de verkiezingen van vijf weken geleden zijn de verschillende partijen er nog niet in geslaagd concrete stappen te zetten in de vorming van een nieuwe regering. Als dit zo blijft zijn nieuwe verkiezingen onvermijdelijk.

Diverse pogingen van Bersani leverde niets op

De Italiaanse centrumlinkse politicus Pier Luigi Bersani liet gisteren weten dat zijn pogingen om een regering te vormen zijn mislukt. Bersani had hiertoe de beste uitgangspositie na de onbesliste uitkomst van de verkiezingen eind februari.

De coalitie van Bersani behaalde bij de verkiezingen de meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden, maar niet in de Senaat. Bersani zei vorige week te willen proberen “een evenwicht te vinden” tussen de door de Italiaanse kiezers gewenste veranderingen en de hervormingen die nodig zijn om de financiële en politieke toekomst van het land veilig te stellen.

‘Alle scenario’s zijn lastig’

NRC-correspondent Merijn de Waal legt vandaag in NRC Handelsblad uit dat alle uitwegen uit de impasse lastig zijn. Geen partij in het bijzonder heeft namelijk baat bij onmiddellijke nieuwe verkiezingen, in de zomer. Het is nu aan Napolitano een list te verzinnen. Alle scenario’s zijn lastig. De Waal:

“Napolitano kan Bersani vragen nog een poging te doen. De president kan daarnaast Bersani als premier aanwijzen zonder coalitieakkoord. Dat zou een gok zijn. Hij moet bij een vertrouwensstemming een meerderheid in het parlement krijgen. In de Senaat zal het erom spannen.

Nieuwe verkiezingen kan Napolitano zelf niet meer uitschrijven. Dit is aan zijn opvolger. De 87-jarige president staat onder druk om bij te tekenen maar hij zegt dat zijn tijd er echt op zit. De vraag is of een nieuwe stembusgang iets oplevert. Zonder andere kieswet houdt de huidige impasse aan.

De laatste optie is een zakenkabinet. Napolitano kan een andere zakenpremier voordragen nu Monti verlenging van zijn mandaat heeft afgewezen. Die moet steun zoeken in beide Kamers. Maar twijfelachtig is of een zakenkabinet zonder echte politieke basis wel kan hervormen.”