Een smakelijke daad van verzet

De staking bij Albert Heijn is afgewend. Wat een opluchting, Pasen kan gewoon doorgaan. Het zou toch jammer zijn geweest als het paasoffensief van de Britse keuken, onder aanvoering van Jamie Oliver, al in de distributiecentra was gestrand. Nu kunnen we de paastafel verrijken met chelsea buns, pancakes en lamslende met – triomf van de Britse keuken – muntsaus. Mag ik een kleine daad van verzet plegen tegen dit gastronomisch imperialisme en als dessert paasparfait met Hollandse advocaat voorstellen?

IJsbereiders noemen parfait ook wel stilstaand ijs. Het rijke mengsel van room en eieren hoeft tijdens vriezen niet te worden gedraaid of geroerd: een ijsmachine blijft achterwege. En als je de parfait met advocaat maakt, kan het bewerkelijke au-bain-marie binden van het ei-roommengsel achterwege blijven. De advocaat is van zichzelf al gebonden genoeg.

In het recept is de toevoeging van een paar eidooiers een optie. Dat geeft de parfait een betere consistentie, maar gerechten bereid met rauwe eieren zijn af te raden voor kwetsbare groepen aan de eettafel. Neem voor individuele parfaits vormpjes (kopjes, bekertjes, soufflévormpjes of wat dan ook, met inhoud van ongeveer 1,25 dl. Gebruikt u extra eidooiers, dan kunt u er met de gegeven hoeveelheden vijf vullen. Zonder extra eidooiers is het volume minder groot en hebt u voldoende voor vier vormpjes.

Heel geschikt zijn plastic bekertjes. Die knipt u open na het opvriezen, dat is gemakkelijker dan storten. Gebruikt u een grote rechthoekige vorm, snijd dan de parfait na het storten in plakken.

Klop de slagroom stijf. Klop in een andere kom de suiker met de advocaat tot de suiker is opgelost.

Het resultaat wordt luchtig en schuimig als u ook twee kleine eidooiers toevoegt.

Spatel de stijfgeslagen slagroom in twee delen behoedzaam door het advocaatmengsel. Verdeel de massa over de vormpjes. Dek ze af met huishoudfolie. Zet ze ten minste vier uur in de diepvriezer. Hoe lager de temperatuur, hoe beter de structuur van de parfait zal zijn.

Steek met een scherp mesje de kapjes van de chocolade eieren af en vul ze met een lepeltje advocaat. Haal de vormpjes uit de diepvriezer. Houd ze een paar tellen in heet water om de parfaits te storten. Een dun mesje kan ook goede diensten bewijzen. Stort de parfaits elk op een dessertbordje. Bekroon elke parfait met een met advocaat gevuld ei. Garneer ze rondom, bijvoorbeeld met eitjes in een passende kleur of met meringueschuimpjes. Je hebt Jamie Oliver niet nodig om aan de paastafel lof te oogsten.