Die lach, die bril, dat haar. Rutte hoort bij de bestgeklede wereldleiders

Als hij het hoort zou hij waarschijnlijk… ja, lachen. Mark Rutte hoort volgens Vanity Fair thuis in de top-3 van bestgeklede wereldleiders. Achter Cameron, maar vóór Obama. Merkel en Hollande zijn nergens te bekennen.

Rutte in Brussel deze maand.
Rutte in Brussel deze maand. Foto EPA / Thierry Roge

Als hij het hoort zou hij waarschijnlijk… ja, lachen. Mark Rutte hoort volgens Vanity Fair thuis in de top-3 van bestgeklede wereldleiders. Achter Cameron, maar vóór Obama. Merkel en Hollande zijn nergens te bekennen.

We citeren het juryrapport van het Amerikaanse magazine even:

“Mark Rutte looks like Pierce Brosnan in a LensCrafters commercial in the very best possible way. The Dutch prime minister’s crinkly eyed smile and lush, impressive-on-a-20-year-old hairline appear all the more ruggedly handsome aside his delicate frameless glasses. His classic, understated style suggests his tailor must be as good as his optometrist.”

Rutte in de Tweede Kamer.Foto ANP / Martijn BeekmanFoto ANP / Martijn Beekman

Juist. Vrij vertaald: sympathieke lachrimpels en een weelderige haardos die een twintigjarige niet zou misstaan, gecombineerd met een montuurloze bril en een klassieke kledingstijl. De vergelijking met Pierce Brosnan (ooit James Bond) mag de premier in het zakje van z’n achteloos goed zittende jasje steken.

Rutte moet twee beter geklede wereldleiders voor zich dulden: De Britse premier David Cameron en Laura Chinchilla, de eerste vrouwelijke president van Costa Rica.

David Cameron in Ipswich, een paar dagen geleden. Let op de stropdas.Foto Reuters / Chris RadburnFoto Reuters / Chris Radburn

Cameron is volgens het blad chic, trendy en kiest voor stropdaskleuren die hipper zijn dan die van z’n Amerikaanse collega’s. Vanity Fair haalt deze oude foto met de Bullingdon Club er nog eens bij, waarop te zien is dat het gevoel voor mode er toen al in zat. Cameron is tweede van links op de bovenste rij (en ook Boris Johnson is te herkennen).

Laura Chinchilla (rechts) naast de Mexicaan Enrique Pena Nieto op een persconferentie in februari. Chinchilla kan het blauw goed hebben, schrijft Vanity Fair.Foto AFP / Ezequiel BecerraFoto AFP / Ezequiel Becerra

En Chinchilla is politiek gezien een conservatieve socialist, maar gaat ‘progressief gekleed’. Het wit dat ze droeg bij haar inauguratie staat haar goed, schrijft Vanity Fair, maar ze zien haar ook graag in groen- en blauwtinten, zoals hierboven.

Hoe komt Rutte eigenlijk aan die stijl die hem het brons oplevert? Daar schreef NRC Handelblad vorig jaar september over, vlak voor de verkiezingen. De premier koopt zijn pakken bij Oger in Den Haag. Hij kiest voor tweeknoops, met een wat hogere taille, omdat hij daarmee langer en atletischer lijkt.

Martijn Takes, die voor de gerenommeerde kledingzaak werkt, is vandaag ‘absoluut’ trots dat Rutte in het rijtje bestgeklede wereldleiders staat. De premier is een ‘klassieke zakelijke drager’, zegt hij, die zich graag laat adviseren.

“De kunst is dat je hem aankleedt, niet verkleedt. Een pak moet zijn karakter en persoonlijkheid onderstrepen.”

Duidelijk. Nog één ding: adviseert Jort Kelder, zelf bekendstaand als een goedgeklede man, Rutte over zijn kleding? De twee zijn immers goede vrienden. Maar samen shoppen gaan ze niet, zegt Takes. “Jort is wel klant in een andere vestiging en hij heeft natuurlijk een goede smaak, dus hij zal Rutte vast wel eens iets aanraden. Maar we zien ze hier niet samen binnenlopen.”