denken@nrc.nl

Dan bewaar ik het ikje wel tot volgende week

schrijft Aad Oudshoorn uit Zoetermeer

Zoals gebruikelijk lees ik als eerste het ikje in de krant. Deze keer gaat het over een niet ontvangen Boekenweekgeschenk. Ook na herlezing snap ik nog altijd niet wat er bedoeld wordt. Jammer, het kwartje valt echt niet. Even later lees ik in dezelfde krant een artikeltje dat wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het hebben van een koortslip de intelligentie tijdelijk kan verlagen. Omdat ik dankzij de schrale oostenwind last heb van een koortslip heb ik de krant bewaard en zal volgende week het ikje nogmaals lezen.

De hele klas naar dezelfde klas op de middelbare school?

vraagt Michael Blok uit Amsterdam zich af.

In nrc.next van 25 maart bekritiseert schrijver Emma Bruns de Cito-eindtoets omdat wij onderdeel zouden zijn van een „collectief brein”. Een prikkelende stelling, waarbij alleen iedere onderbouwing en uitwerking ontbreekt. Sluit een collectief brein individuele verschillen uit? Omdat Bruns niet pleit voor een middenschool voor iedereen, zou de conclusie kunnen zijn dat er een collectieve test moet komen. Als dat per klas is, gaat dan de hele klas naar dezelfde klas op de middelbare school? Dan heb je toch weer een middenschool. Hoe stimuleert collectief testen samenwerking tussen mensen, of hoe verhindert individueel testen dat? En hoe doe je dat, collectief toetsen? Het is zeker zo dat samenwerking tussen mensen belangrijker is dan ooit. Maar dat geldt juist ook voor de relatie tussen de intelligentie en discipline van een kind en de latere schoolprestaties en het verdienvermogen. Een intelligentie- en kennistest is dus wel degelijk nuttig. En daarom doen ze dat (in tegenstelling tot wat Bruns beweert) in het succesvolle Finland ook gewoon. Bruns roemt ook China, maar als er een volk op aarde is dat hecht aan individuele schooltoetsen zijn het de Chinezen. Wonderlijke stellingen als deze helpen de discussie over de Cito-toets niet verder.

Ik heb ze zelf geteld

schrijft M.S.R. Nihom uit Den Haag

Precies 754 minineushoorntjes op 15 maart op de voorpagina van nrc.next om de 754 illegaal gedode neushoorns te visualiseren. Mijn compliment voor dit redactionele hoogstandje.