De tien drukst bezochte tentoonstellingen in 2012

Meesterwerken uit het Mauritshuis was afgelopen jaar de best bezochte tentoonstelling ter wereld. 48 schilderijen uit het Haagse museum aan de Hofvijver, waaronder het Meisje met de parel van Johannes Vermeer (1665), hingen tijdelijk in Tokio. 758.266 mensen kochten een kaartje om ze te zien. Dat betekent meer dan 10.000 bezoekers per dag, waarmee de tentoonstelling met een ruime marge de best bezochte van 2012 werd volgens The Art Newspaper. Wat verder opvalt in de lijst die het blad jaarlijks uitbrengt: op de drukst bezochte exposities in New York, Londen en Parijs hangt vooral werk van hedendaagse of moderne kunstenaars, zoals Cindy Sherman (MoMa), David Hockney (Royal Academy of Arts) en Daniel Burens installatie (Grand Palais). Tentoonstellingen met oude meesters doen het daarentegen goed in het Verre Oosten (Japan) en in Rusland – waar negentiende-eeuwse Italianen goed werden bezocht in de Hermitage, nummer drie op de lijst. De nummer twee op de lijst is een gratis tentoonstelling in Rio de Janeiro over kunst uit het Amazonegebied. Onder de 48 topwerken uit het Mauritshuis zijn schilderijen van Rembrandt van Rijn, Frans Hals en Antony van Dyck. Het Mauritshuis kon ze uitlenen omdat het eigen gebouw in Den Haag is gesloten vanwege een grootschalige verbouwing. Van het geld dat de tentoonstelling opbrengt, wordt die verbouwing betaald. Pieter van Os