De Pietjes Precies blijven langer gezond

Is uw kind een Pietje Precies? Dan is de kans groot dat hij of zij ruim veertig jaar later een betere gezondheid heeft dan kinderen die niet zo precies zijn. En een beter gewicht (niet te dik), betere cholesterolniveaus, betere bloeddruk. Dat bleek in elk geval uit een langlopend onderzoek op Hawaii, waar in de jaren 60 meer dan 2.000 kinderen van gemiddeld tien jaar oud persoonlijkheidsvragenlijsten invulden. Amerikaanse psychologen spoorden er 753 van op. De gezondheid van de inmiddels gemiddeld 51-jarigen werd uitvoerig doorgelicht – en de mensen die als kind heel precies waren en van orde en schemaatjes hielden, waren het gezondst.

Het was al bekend dat zorgvuldige mensen gemiddeld gezonder zijn dan luie sloddervossen. Deels komt het doordat Pietjes Precies er een gezondere levensstijl op nahouden: ze doen bijvoorbeeld trouwer aan lichaamsbeweging en eten gezonder. Misschien hebben ze ook minder stress of kunnen ze daar beter mee omgaan.

Dit nieuwe onderzoek, dat begin deze week online werd gezet bij Health Psychology, is het eerste waarin het verband tussen zorgvuldigheid en gezondheid met een tussenpoos van ruim veertig jaar is aangetoond.