De man van 87 miljoen doet het opnieuw

Bennink wilde bewijzen dat de klapper die hij met Numico maakte, geen toeval was. DE is zijn tweede miljardendeal.

Jan Bennink.
Jan Bennink. Foto Bloomberg

Hij wilde zijn kunstje nog een keer uitvoeren, zeggen mensen die nauw met Jan Bennink (56) hebben samengewerkt. Hij wilde bewijzen dat de klapper die hij in zes jaar geleden maakte met babyvoedingfabrikant Numico geen toeval was en laten zien dat hij in weinig tijd veel rendement kan creëren. Het draaide om zíjn reputatie.

„Bennink does it again”, jubelde Jan Maarten Slagter, directeur van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), gisteren op Twitter, toen bekend was geworden dat DE Master Blenders 1753 met het Duitse investeringsfonds Joh. A. Benckiser onderhandelt over een overname ter waarde van 7,6 miljard euro. Bennink was op slag de held van de beleggers, want de Duitsers bieden 12,75 euro per aandeel. Een dag eerder stond de koers op 9,60 euro.

Ook persoonlijk heeft Bennink profijt van de deal. Zijn aandelenpakket is nu 12,7 miljoen euro waard. Hiervan heeft hij zelf voor 5,5 miljoen aan aandelen gekocht, de rest kreeg hij in het kader van zijn beloningsbeleid. De overname zou hem 7,2 miljoen euro opleveren, plus bonus en vertrekregeling.

Daarmee komt hij bij lange na niet aan de 87 miljoen euro die hij verdiende aan de overname van Numico door Danone in 2007, maar dit keer heeft hij het in minder dan één jaar tijd voor elkaar gekregen. Dat doen maar weinigen hem na.

De Groninger Bennink kwam na zijn lerarenopleiding Engels en aardrijkskunde en een studie sociale geografie bij voedingsmiddelenbedrijf Procter & Gamble terecht, waar hij luiers en wasmiddelen ging verkopen. Via Benckiser (inderdaad, het schoonmaakmiddelenconcern van de Duitse familie Reimann, dat ook achter het investeringsfonds zit dat nu DE wil overnemen) kwam hij bij Danone terecht waar hij het tot bestuurslid schopte. In 2002 trad hij aan bij babyvoedingfabrikant Numico, een bedrijf dat er dramatisch slecht voor stond. Hij ging rigoureus te werk, saneerde de hele boel en wist het bedrijf weer te laten groeien. In 2007 verkocht hij Numico voor 12,3 miljard aan zijn voormalige werkgever Danone. Hij ging reizen, stortte zich op liefdadigheid. Uiteindelijk ging hij aan de slag bij Sara Lee, het Amerikaanse moederbedrijf van DE. Hij leidde de splitsing van dat bedrijf, bracht DE naar de beurs in Nederland en werd zelf president-commissaris.