Daniël Arends doortrapt in foute grappen

Cabaret

De zachte heelmeester, door Daniël Arends. Gezien: 28/3 in Kleine Komedie, Amsterdam. Tournee t/m 13/4 en volgend seizoen. Inl: comedytrain.nl****

Daniël Arends wilde altijd een pleaser zijn, zegt hij. „Als ik opkwam, nam ik gewoon iedereen mee naar Jochem Myjer.” Maar in zijn nieuwe programma De zachte heelmeester, dat gisteravond in première ging, is hij allesbehalve dat. Hij speelt een doortrapt spel met de mate waarin zijn publiek wil meegaan in de houding van iemand die zichzelf „verbaal agressief” noemt. Hij maakt grappen over dikke mensen, noemt lelijke vrouwen onbekommerd lelijk en bestrijdt de gedachte dat iedereen altijd consequent zou moeten zijn. Hij speelt het type dat thuis vreemdgaat, wordt betrapt door zijn vriendin en haar dan verwijt dat zij te vroeg thuis is. En hij doet dat op een kalme, redelijke toon die daarom des te verraderlijker is.

In de regie van Ruut Weissman speelt Arends een doordachte voorstelling, waarin hij met ogenschijnlijk gemak accelereert en gas terugneemt, al naar gelang de opbouw van zijn redeneringen meer of minder tempo vergt. In elk geval komen de grappen steeds uit een onverwachte hoek. Foute, incorrecte grappen zijn dat dus vaak, maar tegelijk lachwekkend. Althans: de in stand-up comedy hoogst bedreven Arends weet ze lachwekkend te maken door zijn publiek zo slim en met zo veel zachte dwang voor zich te winnen dat er nauwelijks meer enig verweer mogelijk is. Dat maakt hem tot een intrigerend cabaretier.