Balinese danseres

Wat schilderij van Willem Hofker (1902-1981), ‘Ni Legit in Djanger, 1938’, 55×39 cm.

Waar veiling bij Vendu Notarishuis Rotterdam, kijkdagen vanaf 17 april, veiling vanaf 23 april. Online catalogus: notarishuis.com

Richtprijs € 60.000-80.000

Bijzonderheid Van de Pakketvaart Maatschappij in Batavia kreeg Willem Hofker de opdracht koningin Wilhelmina te portretteren. In 1938 besloot hij het doek zelf naar Nederlands-Indië te brengen. Daar beviel het hem zo goed, dat hij zich op Bali vestigde. Tot hij in 1943 door de Japanse bezetter werd geïnterneerd, schilderde Hofker op Bali vele tempels en danseressen. Na de oorlog keerde hij terug naar Nederland.

Goede koop? Jop Ubbens, directeur Christie’s Nederland en kenner van de schilderkunst in Nederlands-Indië: „Een schitterend werk uit Hofkers Balinese periode. In eerste instantie lijkt Rotterdam volkomen ongeschikt als veilinglocatie en zou je aan een internationalere markt bij Christie’s Amsterdam of zelfs Hongkong denken. Maar het zou zo maar kunnen dat de wet van de psychologische isolatie die van de commerciële logica overtreft. Met andere woorden: hoewel de thuismarkt voor Hofker in Zuidoost-Azië ligt, sluit ik een extreem hoge prijs en zelfs een veilingrecord (nu 650.000 euro bij Christie’s red.) niet uit.”