Altijd goed, altijd leuk

Wat doe je met Pasen als het buiten zo koud is? Juist, spelletjes spelen Redacteur Hendrik Spiering zet acht leuke bordspellen op een rij

Catan //

999 Games, € 39,99

Bijna ieder decennium wordt een nieuw bordspel toegevoegd aan de Lijst met Grote Spellen, die eigenlijk iedereen in huis moet hebben. De jaren 30 gaven ons Monopoly, in de jaren 50 kwam Mens-erger-je-niet, de jaren 60 brachten Scrabble en Stratego, de jaren 70: Risk. Maar toen bleef het stil en bordspellen raakten uit de mode. Tot eind jaren 90 onverwacht De Kolonisten van Catan doorbrak. Sindsdien is er geen nieuwe game changer gekomen. Of het zou het rollenspel Weerwolven van Wakkerdam moeten zijn, maar dat heeft de handicap dat je het met minstens acht mensen moet spelen. Catan is dus nog altijd koning van het spellenschap. Wat maakt het zo bijzonder? Dat je óók in de beurt van een ander graan of stenen kunt verkrijgen. En dat niet snel duidelijk is wie zal winnen. Helaas zijn de houten speelstukken sinds kort van plastic. Het spel is er niet minder spannend om.