Vergezocht, alcoholisch en toch in de Paassfeer

In aanvulling op het recept van Joep Habets, misbruik ik Pasen nog even voor een vergezocht, alcoholisch eierrecept: advocaat. Drie jaar geleden maakte ik van Cees Holtkamp bijgaande video, waarin Cees vertelt over een oude collega-patissier die inmiddels helaas is overleden. Wat bewaard bleef is een recept voor advocaat zoals u die nog nooit proefde. Van de meeste ‘commerciële’ advocaat is de onwaarschijnlijk lage prijs per fles al een verdacht
gegeven.
Cees Holtkamp maakt advocaat van eerste klas wodka. In combinatie met prima vanillestokjes en echte scharrelei-dooiers ontstaat een ‘wodvocaat’ die alles wat als advocaat in de schappen staat het nakijken geeft.


Dit is het recept:
Ingrediënten voor 1 fles advocaat:

250 gram eierdooiers (zijn er ongeveer 15)
250 gram suiker
een mespuntje zout
een vanillestokje, uitgeschraapt en in stukjes gehakt
300 gram goede wodka

Kluts de dooiers met de vanille, het zout en de suiker door elkaar en ga verder met klutsen nadat de kom boven een pan kokend water gezet is (au bain marie). Giet de wodka erbij en blijf roeren tot de massa 62 graden heeft bereikt. Zet dan de kom onmiddellijk in een kom ijswater en laat de advocaat al roerend terugkoelen om gebakken ei-vorming te voorkomen.
Zeef de advocaat om de vanillevezels en stukjes ei eruit te krijgen. Deze ‘wodvocaat’ is heel lang houdbaar in de koelkast.