Advocaat Vlug pleit voor doodslag - Jasper S. uit ‘spijt en wroeging’

Jan Vlug, advocaat van verdachte Jasper S. Foto ANP/Catrinus van der Veen

Jasper S. heeft in paniek gehandeld toen hij Marianne Vaatstra doodde en moet worden veroordeeld voor doodslag in plaats van moord. Daarvoor pleitte advocaat Jan Vlug vanmiddag in de rechtbank van Leeuwarden nadat het OM twintig jaar eiste voor moord.

De 45-jarige Fries zou volgens Vlug ‘eerlijk en volledig’ hebben verklaard in de rechtbank en bij de politie. “S. heeft stelselmatig verklaard dat hij in paniek was. Het gebeurde in een flits”, aldus de raadsman. Het verhaal van S. wordt volgens hem niet weersproken door de feiten.

Vlug pleit voor zogeheten gekwalificeerde doodslag. Hierbij doodt de verdachte zijn slachtoffer om een voorafgaand strafbaar feit, zoals verkrachting, te verdoezelen uit angst ontdekt te worden. De maximumstraf voor gekwalificeerde doodslag is vijftien jaar cel.

Karin de Mik was voor NRC Handelsblad aanwezig in de rechtszaal:

Twitter avatar Doriski Karin de Mik #vaatstra Jasper mag geen hogere celstraf krijgen dan 15 jaar. Is absolute bovengrens, zegt Vlug.

S. zou verder volgens zijn verdediging zeker geen recidivist zijn. Ook wil hij werken aan zichzelf. “Ik wil weten wat mij bezield heeft”, zei de Fries eerder. Een straf van ‘niet meer dan vijftien jaar en in ieder geval geen twintig jaar’ zou daarom gepast zijn, aldus Vlug.

‘verkrachting staat vast’

Dat S. het 16-jarige slachtoffer verkrachtte staat volgens de verdediging vast. De verklaring van S. daarover zou ook worden ondersteund door technisch bewijs, aldus Vlug. Hoewel de advocaat de conclusies van deskundigen in twijfel trekt, legt hij zich toch neer bij het oordeel van volledig toerekeningsvatbaarheid van S. De rapportages zouden echter ‘op geen enkele manier verklaren hoe S. de feiten heeft kunnen plegen.’

Het Openbaar Ministerie acht moord bewezen en eiste vrijdag twintig jaar cel tegen Jasper S. Ook acht justitie bewezen dat S. Marianne oraal en vaginaal heeft verkracht. Omdat het misdrijf in 1999 werd gepleegd, moet de officier kiezen tussen twintig jaar en levenslang. Inmiddels kan ook een celstraf van dertig jaar worden geëist en opgelegd.

Jasper S. uit spijt

De verdachte zei vandaag dat hij ‘spijt en wroeging’ heeft van wat hij heeft gedaan:

“Woorden die verlichting kunnen brengen in een zaal de alleen maar verliezers kent is moeilijk. Ik heb spijt en wroeging van wat ik gedaan heb.”

Verder zei S. te beseffen dat hij de familie Vaatstra niet de duidelijkheid heeft kunnen geven waar ze op gerekend hadden:

“Toch hoop ik dat ze met mijn bekentenis en veroordeling een stukje van dit alles kunnen afsluiten.”

De rechtbank neemt drie weken de tijd om zich over de zaak te buigen en doet op vrijdag 19 april uitspraak.