Aanklagers accepteren bekentenis bioscoopschutter Holmes niet

James Holmes half maart in de rechtbank.
James Holmes half maart in de rechtbank. Foto EPA / RJ Sangosti / Pool

De openbaar aanklagers in de zaak tegen James Holmes, de man die verdacht wordt van een dodelijke schietpartij in een bioscoop in de Amerikaanse staat Colorado, zijn niet bereid om een schuldbekentenis te accepteren. Dat hebben de aanklagers gisteren gezegd. De advocaten van Holmes lieten eerder deze week weten dat hun cliënt schuld wil bekennen om zo de doodstraf te ontlopen.

De aanklagers bekritiseerden de advocaten van Holmes dat ze het voorstel van Holmes om schuld te bekennen deze week openbaar hebben gemaakt. Ze zien het volgens persbureau AP als een tactische zet van de verdediging waarmee het publiek en de rechter bij de onderhandelingen worden betrokken, terwijl die volgens de aanklagers besloten hadden moeten blijven. Maandag wordt bekend of de aanklagers de doodstraf eisen. Als de openbare aanklagers het aanbod wel accepteren, komt de zaak maandag ten einde. Holmes wilde schuld bekennen als hij daarmee de doodstraf zou ontlopen en in plaats daarvan levenslang de gevangenis in zou gaan.

Holmes (25) wordt ervan verdacht in juli vorig jaar het vuur te hebben geopend op bezoekers van een bioscoop in de stad Aurora. Twaalf mensen kwamen om en zeventig raakten gewond. Hij zou de moordpartij tijdens de première van de Batman-film The Dark Knight Rises zorgvuldig hebben voorbereid. Hij is aangeklaagd wegens moord en poging tot moord.

Eerder deze maand verscheen Holmes in de rechtbank voor een regiezitting. Toen liet de verdediging weten nog niet klaar te zijn om al dan niet schuld te bekennen. De rechter voerde daarom in dat hij voorlopig pleitte onschuldig te zijn.