3 Vitesse

Je kunt moeilijk zeggen dat Vitesse het financieel goed doet: zo maakte de club vorig jaar bijna 23 miljoen euro verlies. Maar de Arnhemmers hebben het grote voordeel dat hun Georgische eigenaar Merab Jordania alle verliezen aanvult. Daardoor staat er een solide eigen vermogen. Het nadeel van deze constructie is dat Vitesse bij een vertrek van Jordania op de rand van een faillissement komt te staan.

Hoe dan ook heeft Jordania slim geïnvesteerd in de spelersgroep. De Ivoriaanse spits Wilfried Bony, in 2011 voor 4 miljoen euro gekocht van Sparta Praag, vertrekt waarschijnlijk voor meer dan 10 miljoen euro naar Engeland. Ook een zelfopgeleide speler als Marco van Ginkel zal bij verkoop miljoenen opleveren. De selectie heeft weinig geld gekost en is naar verhouding veel waard.

Wat betreft wedstrijdbaten en sponsoring loopt Vitesse ver achter ten opzichte van de rest van de topvier. Sportief mag Vitesse dit seizoen dan een topclub zijn, financieel is het dat nog niet.