1 Ajax

Ajax is financieel de gezondste club in de topvier van de eredivisie. De jaarcijfers van de Amsterdammers tonen een stabiele winst en een gezond eigen vermogen. De transferbalans stond vorig seizoen weliswaar ruim 5 miljoen euro in de min, maar na 1 juli 2012 – het begin van het nieuwe boekjaar – leverden de transfers van Jan Vertonghen, Vurnon Anita, Gregory van der Wiel, Theo Janssen en Aras Özbiliz netto al rond de 20 miljoen euro op.

Opvallend in de jaarcijfers zijn de naar verhouding enorme wedstrijdbaten. Die zijn te verklaren doordat de club Champions League speelde, net als dit seizoen. Deelname aan die Europese competitie levert veel extra toeschouwers en riante vergoedingen van de Europese voetbalbond UEFA op.

Gezien de waarde van de spelersgroep valt te verwachten dat Ajax nog veel geld kan verdienen aan de verkoop van spelers. Een minpuntje is dat de Serviër Miralem Sulejmani, voor wie in 2008 nog 16,25 miljoen euro werd betaald, aan het eind van dit seizoen gratis weggaat.