Zuid-Soedan: 163 doden bij strijd met rebellen

Eerder deze maand: troepen van Zuid-Soedan trekken zich terug uit de bufferzone van het grensgebied.
Eerder deze maand: troepen van Zuid-Soedan trekken zich terug uit de bufferzone van het grensgebied. Reuters / Hereward Holland

Bij gevechten tussen het leger van Zuid-Soedan en rebellen zijn deze week 163 doden gevallen. AP meldt dat het leger twintig dodelijke slachtoffers telt, de rest van de doen zouden militanten zijn.

AP meldt dat de cijfers vandaag door een kolonel naar buiten zijn gebracht. De gevechten vonden plaats in een onrustig gebied binnen de landsgrenzen van Zuid-Soedan. Het leger strijdt daar tegen rebellen die geleid worden door David Yau Yau. Zuid-Soedan beschuldigt noorderbuur Sudan ervan de rebellen te bevoorraden.

Volgens kolonel Philip Aguer is een landingsbaan ingenomen die de rebellen gebruikten voor de import van hun voornaamste militaire voorraad. Sinds de vreedzame afscheiding van Soedan in 2011 heeft het zuiden nog steeds te kampen met brandhaarden binnen de eigen landsgrenzen.

Terugtrekking troepen om hervatting olieproductie

Beide landen kondigden eerder deze maand een troepenterugtrekking aan uit de bufferzone in het grensgebied. Het leken tekenen dat het de twee landen op dit moment ernst is de onderlinge spanningen te verminderen na een periode van schermutselingen aan de grens en economische oorlogvoering.

De maatregelen begeleidden de ondertekening van een akkoord over hervatting binnen twee weken van de olieproductie in Zuid-Soedan. Het zuiden zette ruim een jaar geleden zijn olieproductie stop wegens een conflict met Khartoum over de prijs van de olie-export via Soedanese pijpleidingen naar de Rode Zee. De stopzetting van de olie-export heeft een verwoestend effect op de economie van beide landen die de opbrengst van olieproductie en -doorvoer nodig hebben voor de import van voedsel en brandstof.