Wilfried de Jong wroet in je hoofd

Wilfried de Jong, tv-presentator en columnist van NRC, gaat dit jaar het interview-programma Zomergasten van de VPRO presenteren.

Wilfried de Jong. © Foto Merlin Daleman
Wilfried de Jong. © Foto Merlin Daleman

Gisteren werd via een tweet van een internetredacteur van Zomergasten bekend dat Wilfried de Jong de nieuwe presentator wordt van het VPRO-programma. De Jong is sinds 2008 het gezicht van het programma 24 uur met... Wat vinden zijn voormalige gasten van de keuze voor De Jong?

Claudia de Breij (cabaretier): „Wilfried de Jong is oprecht geïnteresseerd en, in tegenstelling tot andere presentoren, niet bang om iets van zichzelf te laten zien. Dat is belangrijk bij een programma als Zomergasten. Het lijkt me ook goed dat hij al een halve carrière achter de rug heeft en het een en ander heeft meegemaakt. Het is belangrijk dat een interviewer zich niet laat dicteren. Jelle Brandt Corstius met Paul Verhoeven leverde goede tv op, maar Verhoeven stuurde wel het gesprek.

„Het is ook een voordeel dat De Jong, door 24 uur met... al vertrouwd is met de VPRO. Hij is geen buitenstaander, redacteuren weten wat ze aan hem hebben.”

Özcan Akyol (schrijver): „Wilfried de Jong kan een goede sfeer creëren, je hebt snel het gevoel met een vriend te praten. Hij probeert een ander echt te begrijpen en kruipt in je hoofd. Maar hij kan ook tegengas geven en op een subtiele manier de advocaat van de duivel spelen.”

Hero Brinkman (politicus): „Ik vind De Jong een buitengewoon aardige man die iemand op zijn gemak weet te stellen, ook al zou je dat op basis van zijn uiterlijk niet meteen zeggen. 24 uur met...is een programma waarbij je als interviewer flink kunt graven en De Jong bereidt zich goed voor. Toen ik bij hem te gast was, had ik net besloten uit de PVV te stappen. De Jong wilde de dieper liggende redenen weten van mijn vertrek, maar hij heeft me niet het hemd van het lijf gevraagd. De dubbele paspoortkwestie, het meldpunt voor Polen, het waren onderwerpen waarover ik van mening verschilde met Wilders. Als hij had doorgevraagd was hij verder gekomen. Maar niemand houdt het perfecte interview, ook bij Pauw & Witteman kunnen ze dat niet.”

Catherine Keyl (presentatrice): „Ik vond het fijn dat Wilfried de Jong niet doorvroeg. Dan was ik namelijk in tranen uitgebarsten. Toen ik bij 24 uur met... was, had ik een persoonlijk dieptepunt. De dag ervoor belde ik dat ik liever niet wilde komen. Maar goed, de studio was al geregeld, dus ik ben toch gegaan. Ik probeerde mij sterk te houden, maar De Jong wist toch precies de zwakke plekken te raken. Maar hij was respectvol en ging niet te ver door. Wat ik knap vind, is dat hij zijn intuïtie durft te gebruiken. Veel mannelijke interviewers doen dat niet.”