Wel raar, niet interessant

Lezen //

memoires Tinkebell De Duitsers zijn uitgeschakeld Atlas Contact, p. 349, € 16,95. **

Katinka Simonse is een rare vrouw. Ze maakte van haar kat een tas, liet hamsters in hamsterballen door een galerie rennen en kleedt zich van top tot teen in het roze, inclusief oogschaduw. Maar dat is nog niet het vreemdste. Dat is haar permanente verbazing, geveinsd of niet, over de reacties die zij en haar kunstprojecten krijgen. In De Duitsers zijn uitgeschakeld blijft ze tot op het slot stug volhouden: haar acties zijn niet raar, de reacties zijn dat. Ze wordt er moe van. Vele anekdotes komen voorbij in de memoires die Simonse (1979) schreef onder haar kunstenaarsnaam Tinkebell. Met een vaardige pen schrijft ze over de gebeurtenissen die zij dus níét raar vindt. Maar het lukt haar niet ze interessant te maken. Ronduit teleurstellend is dat ze geen inkijk geeft in haar complexe verhouding tot de wereld. Ze zegt ‘kijk voor je!’ En tegelijk ‘kijk naar mij!’ Dat laatste maakt het boek in zekere zin een handboek medialogica. Ze kwam ooit in het nieuws, tot aan tv-programma’s als Pauw & Witteman toe, en ze laat haar strijd zien om in het nieuws te blijven. Dat begon al op de kunstacademie in Tilburg. De meeste artikelen gingen toen over haar ‘ terwijl ik zéker niet de beste student was’. Maar: ‘Ik had geleerd dat – als je er maar voor zorgde dat mensen je naam vaak genoeg voorbij zagen komen – ze vanzelf gingen denken dat je iets belangrijks was.’

En wie dat denkt, is misschien ook geïnteresseerd in haar leven, niet alleen haar werk. Die wil weten dat ze uit angst voor aanslagen van moslimextremisten flessen water hamstert, dat ze nooit meer de viezigheid van een piemel wil wassen en dat haar vader haar ooit sloeg om iets onbenulligs.

Valt daar een boek van te maken? Ze lijkt er zelf verbaasd over. Aan het slot schrijft ze blij: ‘het is gewoon een heus echt boek geworden!’ Dat is waar, maar ze moest er wel iedere snipper informatie die ooit over haar is geschreven integraal voor opnemen. Komt er een volgend boek, dan zal ook deze bespreking, hoe kort ook, erin staan. Of zou ze dan echt iets te vertellen of beweren hebben? Haar schrijfstijl is er goed genoeg voor.