Waarom e-bookverkoop in Nederland maar niet van de grond komt

Op dit moment bestaat grofweg 2 procent van de Europese boekenmarkt uit e-books. Dat staat niet in verhouding tot de Verenigde Staten, waar een kwart van alle verkochte boeken digitale boeken betreft. De Volkskrant geeft enkele redenen voor dit verschil.

Ten eerste zijn e-books in Nederland fors duurder dan in de Verenigde Staten, zo schrijft de krant. In tegenstelling tot Amerika, kent Nederland de Wet op de Vaste Boekenprijs. De prijs voor e-books valt in Nederland bovendien hoog uit vanwege het feit dat e-books in Nederland een hoger btw-tarief (21 procent) hebben dan papieren boeken (6 procent).

Interessant is het onderzoek dat De Volkskrant aanhaalt naar piraterij. Uit dat onderzoek blijkt de maximale betalingsbereidheid onder consumenten bij e-books op 7,81 euro ligt. Bij fysieke boeken ligt die bereidheid een stuk hoger: 17,71 euro. E-books zijn in Nederland grofweg 20 procent goedkoper dan een papieren boek, waardoor ze alsnog rond de 15 euro kosten. Dat ligt ver boven de bovengenoemde betalingsbereidheid en werkt volgens dat onderzoek dus piraterij in de hand. Stichting Brein directeur Tim Kuik benadrukt dan ook dat de digitale markt voor de helft uit illegale boeken bestaat.

Ook een belangrijke reden voor het verschil tussen Nederland en bijvoorbeeld de Verenigde Staten is het feit dat e-books hier een stuk slechter beschikbaar zijn. Op de populairste e-readers, Kindle en iPad, kunnen voornamelijk Engelstalige boeken gelezen worden. De voorraad is ook nog eens beperkt, aangezien Amerikaanse uitgevers volgens De Volkskrant hun boek om auteursrechtelijke redenen niet in andere taalgebieden willen aanbieden.

    • Roderick Nieuwenhuis