Vocale karamel met zout

klassiek Schubert: Licht und Liebe****

Meerstemmig gezang met piano – dat roept in eerste instantie associaties op met vrolijke avondjes met vrienden. En dat is precies wat de Schubertiades waren waarvoor Schubert zijn vocale duetten, terzetten en kwartetten vaak componeerde. Maar dat betekent niet dat Schubert juist in die werken niet zijn meesterschap als tekstzetter toont. Natuurlijk staan op deze compilatie ook stukken die in de vrolijke, veelal homofone opzet (alle stemmen gaan gelijk op) wel het luchtig predikaat Gesellschaftsmusik verdienen, zoals het montere Die Geselligkeit (‘Wer Lebenslust fühlet, der bleibt nicht allein’). Maar er zijn ook pretentieloze, teder-devote kwartetten als Des Tages Weihe. Een hoogst curieus werkje en tegelijkertijd juist daardoor een van de muzikale hoogtepunten is Gott im Ungewitter met zijn ontzagrijk gebulder, fugatische passages en intense samenzang.

De compilatie heeft de titel ontleend aan Licht und Liebe, een duet waarin zo’n typisch schubertiaanse ondergrond van weemoed het zoet intenser doet smaken; als zout in de karamel. Met detailrijk fortepianospel van Christoph Berner en onder meer sopraan Marlis Petersen en tenor Werner Güra (hij zingt steeds mooier) laat de bezetting niets te wensen over.