Verenigde Naties sturen interventiebrigade naar Oost-Congo

December vorig jaar: colonnes met rebellen van M23 verlaten de eerder op het regeringsleger veroverde stad Goma.
December vorig jaar: colonnes met rebellen van M23 verlaten de eerder op het regeringsleger veroverde stad Goma. Foto AFP / Phil Moore

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties stuurt een ‘interventiebrigade’ naar het oosten van Congo om de rebellen die daar huishouden uit te schakelen en te ontwapenen. De VN-Veiligheidsraad heeft dat vandaag besloten, meldt persbureau AP.

De eenstemmig aangenomen resolutie geeft de nieuwe brigade een voor vredesmachten ongekend ruim mandaat. De brigade zal onderdeel uitmaken van een al bestaande VN-vredesmacht in Congo van bijna 20.000 militairen. De blauwhelmen mogen zelf de aanval inzetten op de rebellen, op eigen houtje of zij aan zij met het Congolese leger. Wel legt de resolutie vast dat het mandaat niet langer dan een jaar geldt, “bij uitzondering en zonder een precedent te scheppen” voor volgende vredesoperaties.

Eind februari werd een vredesakkoord voor Oost-Congo ondertekend. Congo kent al bijna twintig jaar oorlog sinds de genocide in buurland Rwanda. De M23 hield vorig jaar huis in het oosten van het land en nam onder meer enige tijd de belangrijke stad Goma in. Bijna achttienduizend VN-soldaten wisten de rebellen geen halt toe te roepen. M23 was geen gesprekspartner in de onderhandelingen over het akkoord uit februari.

Deze VN-troepenmacht, besproken in het vredesakkoord, moet de rebellen nu gaan “beteugelen en ontwapenen” om autoriteit in het oosten terug te winnen.