Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

‘Rijksmuseum krijgt Dumas’ Het Laatste Avondmaal cadeau’

Dat is nog eens een mooi cadeau: een anonieme schenker heeft het vernieuwde Rijksmuseum het schilderij Het Laatste Avondmaal gegeven. De gulle gever vindt dat het doek van Marlene Dumas tussen grote Nederlandse schilders hoort te hangen, schrijft Trouw vandaag.

Op het doek is een silhouet van Jezus aan zijn laatste avondmaal te zien. Er zijn geen anderen in beeld, zijn discipelen lijken hem al te hebben verlaten. Wel liggen er silhouetten op tafel die van links naar rechts steeds meer op foetussen lijken. Het werk werd tussen 1985 en 1991 geschilderd, maar er is geen overeenstemming over wat Dumas, die in Amsterdam woont, met het schilderij wil vertellen.

Directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes zegt in de krant deze dag bewust te hebben uitgekozen om met de aanwinst naar buiten te komen.

“Het is Witte Donderdag, de dag dat Jezus met zijn discipelen aan het laatste avondmaal zat. Daar gaat dit werk over.”

Morgen op Goede Vrijdag, werd Jezus gekruisigd. Het museum was al van plan een schilderij van Dumas in bruikleen te nemen omdat haar werk goed zou passen naast werk van de jong overleden kunstenaar Bas Jan Ader, zegt Pijbes.

“Met deze schenking viel alles op z’n plek. Het is een prachtig cadeau ter gelegenheid van Pasen.”

Het Rijksmuseum gaat op 13 april weer open na een verbouwing van tien jaar. Gisteren werd de Nachtwacht naar zijn oude plek verhuisd, van de Philipszaal naar de Nachtwachtzaal, als sluitstuk van de verhuizing afgelopen september.