Uitgelicht

Informatief

Brandpunt Reporter: Gazprom. Onderzoek naar het grootste bedrijf van Rusland. De Groningse gasvoorraad neemt af, Nederland wordt afhankelijker van buitenlandse leveranciers. Nu al levert Gazprom een kwart van het gas dat in Europa wordt gebruikt. Het Russische energiebedrijf is ook een politiek wapen van president Poetin. Hij liet al eens zien bereid te zijn de gaskraan dicht te draaien om zijn zin te krijgen. Ned.2, 21.10-22.00u.

Buch in de bajes. Start van een nieuw seizoen, waarin Menno Buch deze keer in tien afleveringen het leven schetst bij de Dienst Justitiële Inrichtingen in de Penitentiaire Inrichting Vught. Die huisvest meer dan 600 gedetineerden en ruim 800 medewerkers op een terrein van 30 hectare, onder meer in de Extra Beveiligde Inrichting, een van de strengst beveiligde cellencomplexen in Europa. RTL 4, 21.30-22.30u.

3Doc: Moeder moet dood. Documentaire van Jessica Villerius over de moord op de 67-jarige Etty Dekker. In april 2011 werd zij om het leven gebracht door haar 36-jarige zoon Alain, lijder aan paranoïde schizofrenie en een bekende van de plaatselijke GGZ. Moeder was al bang dat het fout zou gaan, maar trok tevergeefs aan de bel bij de GGZ in Zoetermeer. Haar andere kind, Linda van der Heide, verwijt de instelling onzorgvuldigheid en nalatigheid. Ned.3, 21.35-22.30u.

Horizon: The Truth About Taste. Smaak, de gewaarwording in de mond die volgt op het proeven van eten of drinken, is een tot voor kort nauwelijks onderzocht fenomeen. Waarom ons brein op bepaalde smaken zo uitbundig reageert, blijkt soms verrassender te zijn dan verondersteld. Dankzij hersenonderzoek kan men nu iets zoeter laten smaken zonder suiker toe te voegen. Ook is er nu een in een lab gekweekte tomaat die zoeter en sappiger zou zijn dan enig andere. BBC 2, 22.00-23.00u.

Imagine... Beyoncé – Life Is But a Dream. Portret van Beyoncé Knowles dat door de popzangeres zelf werd geregisseerd. Openhartige inkijkjes in haar privéleven worden gecombineerd met spectaculaire beelden van optredens en flarden uit haar videodagboek.BBC 1, 23.35-01.05u.

Radio

Avondconcert: Matthäus-Passion. Opname van vorige week in Muziekgebouw Frits Philips. De reeks uitvoeringen door de Nederlandse Bachvereniging wordt dit jaar geleid door Peter Dijkstra, de meest getalenteerde Nederlandse koordirigent van het moment. En voor het eerst speelt de Bachvereniging met de nieuwe concertmeester, de Japanse violist Shunske Sato (1984). Met het Kampen Boys Choir, Marcel Beekman (tenor, evangelist), Monika Mauch en Heleen Koele (sopraan), Maarten Engeltjes en Alex Potter (alt), Robert Getchell en Mikael Stenbaek (tenor) en Andreas Wolf en Jelle Draijer (bas). Radio 4, 20.02-23.00u.