Twee studies tegelijk blijft goedkoop

Studenten die aan een tweede studie beginnen terwijl ze nog bezig zijn met de eerste, hoeven definitief geen hoger collegegeld te betalen. Dat is minister Bussemaker (Onderwijs, PvdA) gisteren overeengekomen met universiteiten, hogescholen en studentenbonden.

Sinds 2010 moeten studenten die na een eerste studie een tweede doen, extra collegegeld betalen. Niet de normale 1.770 euro per jaar, maar vaak 8.000 tot 10.000 euro per jaar. Een uitzondering geldt voor studenten die de tweede studie beginnen tegelijkertijd met de eerste. Die uitzondering zou aanstaande september verlopen. Dat voorkomt Bussemaker nu: de tijdelijke uitzondering wordt wet. Want, zegt ze, die studenten zijn ambitieus, ze zijn belangrijk voor de Nederlandse kenniseconomie. Circa 4.000 studenten doen twee studies tegelijk.

Michiel Stapper, voorzitter van ASVA studentenunie, is blij met het besluit. Maar, benadrukt hij, de maatregel geldt niet voor studenten die een tweede studie starten ná het afronden van de eerste. „Heel jammer”, zegt Stapper. „Die studenten zijn ook ambitieus.” Bovendien, zegt hij, de jeugdwerkloosheid is hoog. „Het is alleen maar goed als mensen zich dan ontwikkelen via een tweede studie. Maar daarvoor zijn zij, ook straks, zo’n 10.000 euro kwijt.”