Tv-gebruik niet minder door smartphones

Het bezit van meerdere media-apparaten leidt niet tot minder gebruik per apparaat. In plaats van concurrerende apparaten worden deze als aanvullende platforms gebruikt. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek in opdracht van de BBC, waarvan de resultaten maandag werden gepubliceerd.

Deze uitkomst betekent dat elk apparaat voornamelijk in een bepaald dagdeel wordt gebruikt; smartphones en laptops overdag, televisie in de avond. Volgens de BBC laat dit zien dat tv-gebruik niet afneemt door de opkomst van nieuwe media-apparaten.

In het onderzoek werd gekeken naar nieuwsconsumptie van 3.600 mediagebruikers uit negen landen, waaronder Frankrijk, de Verenigde Staten, India en Australië.

Een andere uitkomst uit het onderzoek is dat ten tijde van brekend nieuws de televisie als eerste wordt geraadpleegd (door 42 procent van de respondenten) om meer informatie te krijgen. Op de tweede plaats staat de laptop, gevolgd door de smartphone met respectievelijk 24 procent en 18 procent.

Een meerderheid van de respondenten (66 procent) gaf aan het internet te gebruiken om meer diepgravende informatie te vinden over het laatste nieuws.

Voor algemene nieuwsconsumptie zijn de meest gebruikte apparaten in aflopende volgorde tv, laptops, smartphones en tablets.

Ten tijde van het onderzoek hadden de deelnemers allen een bovenmodaal inkomen en bezaten ten minste drie media-apparaten. Uitvoerder Insites Consulting spreekt over het ‘grootste wereldwijde onderzoek naar nieuwsconsumptie in het digitale tijdperk’. Aan het onderzoek deden geen Nederlanders mee.