‘Turkije stapt naar Europees Hof om Yunus’ - premier en ouders ontkennen

Turkse demonstranten vorige week in Lelystad die protesteren dat de Nederlandse jeugd Turks-Nederlandse kinderen plaatst bij homostellen of gezinnen met een andere religieuze achtergrond.
Turkse demonstranten vorige week in Lelystad die protesteren dat de Nederlandse jeugd Turks-Nederlandse kinderen plaatst bij homostellen of gezinnen met een andere religieuze achtergrond. Foto ANP / Evert Elzinga

Turkije stapt naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) om zo de hereniging van het negenjarige jongetje Yunus af te dwingen met zijn biologische ouders. Dat meldt de Turkse krant Sabah. De berichtgeving wordt door de ouders en premier Erdogan ontkend.

Volgens het bericht in de krant denkt de Turkse regering dat er meer rechtszaken zullen volgen bij het hof over uit huis geplaatste Turkse kinderen. Het land zou alle Turkse kinderen uit pleeggezinnen willen krijgen.

Update 11.46: Zowel het kantoor van de premier als de advocaat van de biologische ouders van Yunus ontkennen tegenover NRC dat het gezin of de Turkse staat een zaak zou hebben voorgelegd aan het EHRM.

Minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, zegt in een reactie zich in ieder geval geen zorgen te maken mocht er toch een zaak bij het EHRM liggen.

“We zien wel of er een klacht wordt ingediend. Iedere lidstaat van de RvE, sterker nog: iedere Europese burger heeft het recht een klacht tegen een lidstaat in te dienen. Turkije heeft zelf heel veel ervaring met individuele klachten opgedaan. En Nederland kent de procedure ook goed. Mocht er een klacht komen, dan zien we deze met vertrouwen tegemoet.”

Erdogan wil Turkse gezinnen aansporen pleegkinderen op te nemen

Het Turkse jongentje is in 2004 bij zijn biologische, toen in Nederland wonende moeder weggehaald toen hij vijf maanden oud was. Hij zou mishandeld zijn. Sindsdien woont hij bij een lesbisch stel. De moeder wil inmiddels weer dat Yunus bij haar komt wonen. In Turkije is veel ophef ontstaan over de zaak. Yunus en zijn pleegouders zijn ondergedoken wegens alle aandacht.

Erdogan wil nu een plan maken om islamitische, Turkse gezinnen aan te sporen om Turkse pleegkinderen op te nemen. Eerder riepen twee Turks-Nederlandse Kamerleden al islamitische ouderparen op om pleegkinderen op te nemen in hun gezin.

De Turkse premier Erdogan, die vorige week Nederland bezocht, wilde verhaal halen bij Rutte. Erdogan wil dat Turkije en Nederland voortaan overleggen ‘om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen’. Maar Erodgan kreeg nul op het rekest. Het kabinet vindt dat pleegzorg de ‘verantwoordelijkheid van Nederland is en van Nederland alleen’. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn zei gisteren tijdens het vragenuur in de Kamer nogmaals dat Nederland Turkije over dit soort zaken niet hoeft in te lichten.

Een zaak zou weinig kans maken

Een eventuele zaak over Yunus bij het Mensenrechtenhof in Straatsburg maakt overigens weinig kans op behandeling. Zo’n negentig procent van alle klachten wordt door het Hof niet in behandeling genomen, meestal op procedurele gronden. De rechters in Straatsburg, die kampen met een grote achterstand van zaken, hanteren strenge criteria over ontvankelijkheid. Een zaak moet eerst hebben gediend bij de hoogste nationale rechter. Daarna moet de klager binnen een termijn van zes maanden in beroep gaan in Straatsburg.

De ouders, die de uithuisplaatsing aanvochten door jeugdzorg, kregen in 2007 een keer gelijk: het Hof oordeelde dat er geen bewijzen waren van mishandeling en dat Yunus teruggeplaatst moest worden. Omdat de ouders echter weigerden mee te werken aan een onderzoek naar de hechting van Yunus en de draagkracht van het gezin, kon de terugplaatsing niet doorgaan in 2009. De rechtbank onthief de ouders het jaar daarop volledig van het ouderlijk gezag. Kijk hier voor een chronologisch overzicht.