TIME: Amerika schrijft geschiedenis, ‘het homohuwelijk heeft al gewonnen’

Het Amerikaanse Hooggerechtshof kan geschiedenis schrijven door twee wetten tegen homorechten af te schieten. TIME Magazine mengt zich in het debat en stelt dat er allang geschiedenis geschreven is. ‘Gay marriage already won’ staat er op de cover, met daarbij een innig zoenend homokoppel.

TIME kiest vandaag voor een sterk statement door twee covers te laten verschijnen: een mannenkoppel en een vrouwenkoppel vastgelegd tijdens een intieme zoen. Het tijdschrift schrijft in het bijbehorende artikel op haar site dat Amerika tijdens het hevige debat over het homohuwelijk al geschiedenis heeft geschreven, nog voor het hof een uitspraak heeft gedaan:

“Tijdens de afgelopen dagen, weken en maanden is het oordeel over het homohuwelijk beïnvloed door een snel veranderende publieke opinie. [...] Met een indrukwekkende snelheid wordt dit concept, dat twintig jaar geleden zelfs door voorvechters van homorechten werd verworpen, omarmd door zeker de helft van de Amerikanen. Onder jonge mensen is zelfs 80 procent voorstander. Het begon in Nederland in 2001 en sindsdien is van Argentinië tot België tot Colombia het recht op een huwelijk ook gaan gelden voor homoseksuelen.”

Onze correspondent Guus Valk legt vandaag in NRC Handelsblad uit waarom het Hooggerechtshof mogelijk een historische uitspraak zal doen:

“Een nieuw ‘Roe vs Wade’ hangt in de lucht in Washington. Deze uitspraak van het Hooggerechtshof uit 1973 geldt als de grootste juridische doorbraak in de Amerikaanse geschiedenis: het Hof legaliseerde abortus. Veertig jaar later kan het Hooggerechtshof opnieuw geschiedenis schrijven, nu over het homohuwelijk. Twee wetten die de rechten van homo’s beperken, schiet het Hof mogelijk af. Na gisteren is de kans daarop duidelijk toegenomen.”

De zitting maakt veel los in de VS, zo schrijft Valk:

“Duizenden voor- en tegenstanders trokken naar Washington. Honderden mensen wachtten dagenlang voor de ingang van het Hof om een plek op de publieke tribune te bemachtigen. Stand-ins, die tegen betaling nachten in de rij doorbrachten, hebben bedragen tot zesduizend dollar gekregen.”

De cover van TIME levert tot dusver voornamelijk lovende reacties op:

Twitter avatar StanPalla Stan Palla #time magazine covers rock this week. #gay marriage wins already
    • Annemarie Coevert