Theater

© Phile Deprez Tien Geboden, NT Gent
© Phile Deprez Tien Geboden, NT Gent

De tien geboden

Eenmalig terug, in marathonvorm, in de Amsterdamse Stadsschouwburg: Johan Simons’ bejubelde De tien geboden, naar de tv-serie Dekalog (1989) van Krzysztof Kieslowski. De voorstelling portretteert tien gezinnen en stelletjes, in een grauwe flat in Warschau, die in crisissituatie voor morele keuzes komen te staan. Kieslowski’s filmreeks is grauw en somber van toon, Simons’ versie is lichter en warmer. De voorstelling kreeg de Gouden Bouwmeester 2009 voor beste productie. „Waarschijnlijk een van de beste voorstellingen van het decennium”, schreef deze krant.

Zaterdag 30 maart van 16 uur t/m 23.15 uur, inclusief drie pauzes. ntgent.be; ssba.nl

To be or not to be

To be or not to be door Het Zuidelijk Toneel, naar de film van Ernst Lubitsch uit 1942, balanceert op de grens tussen fictie en werkelijkheid. De acteurs spelen acteurs van het Polski Theater Ensemble uit Warschau in 1939. In de aanstekelijke acteursregie van Gijs de Lange krijgt het theatrale spiegelspel een wervelende vaart. Ellen ten Damme als steractrice en Frank Lammers als steracteur zijn de spil. Soms is de stijl te hevig aangezet maar de metafoor van theater als spiegel blijft prachtig behouden.

hzt.nl

Mijn slappe komedie

De meesterverbeelders van de onbeholpenheid zijn terug. Theatergroep Carver moest door bezuinigingen eind januari afscheid nemen van haar publiek, maar gelukkig bleek er geld over om met enkele kernleden nog een nieuwe theatertekst van Magne van den Berg te spelen. Mijn slappe komedie voor vier mensen, een handjevol personeel en een tafel die niet vrijkomt blijkt een ideaal Carverstuk.

viarudolphi.nl

De Sunshine Show

Esther Scheldwacht speelt de karaoke-tragedie De Sunshine Show, een eerbetoon aan de Thaise ladyboy Sunshine. Een monoloog over een kleurrijk en bewogen leven, en een verhaal vol tegenstellingen over arm en rijk, Oost en West, man en vrouw.

30/3 Podium Mozaïek, Amsterdam