Terugkijken: The Passion vertelt Christus’ kruisiging na op zijn BN’s

Een groot verlicht kruis wordt door het centrum van Den Haag gedragen tijdens The Passion. Het jaarlijkse muzikale spektakel over de laatste uren van Jezus wordt dit jaar vanuit de Hofstad live op televisie uitgezonden.
Een groot verlicht kruis wordt door het centrum van Den Haag gedragen tijdens The Passion. Het jaarlijkse muzikale spektakel over de laatste uren van Jezus wordt dit jaar vanuit de Hofstad live op televisie uitgezonden. Foto ANP Kippa / Bas Czerwinski

Ondanks het koude weer hebben donderdagavond duizenden mensen de derde editie van The Passion bijgewoond in Den Haag. Het was de best bekeken editie tot nu toe en het best bekeken programma van de dag met ruim 2,3 miljoen kijkers. Bij de Hofvijver vertolken bekende artiesten het verhaal van de laatste uren van het leven van Jezus in een poptheaterstuk van de EO en de RKK. Het hoofdpodium stond zelfs in de Hofvijver, voor het Binnenhof.

Het idee van het optreden, zoals donderdag in de krant beschreven door NRC-redacteur Wilfred Takken, is het volgende:

“De opzet: midden in een stad spelen bekende popzangers het lijdensverhaal na, gelardeerd met Nederlandstalige hits. Op een podium midden in de stad speelt een poporkest, daarvoor staat de evangelist, dit keer vertolkt door Jörgen Raymann, die het verhaal vertelt. Tussendoor schakelen we over we naar twee groepen die op weg zijn naar het podium: een processie van gelovigen die het kruis door de stad slepen, en Jezus en zijn discipelen die de tram pakken richting centrum.”

David Grifhorst was dit jaar opnieuw de regisseur van het stuk. Acteur en musicalzanger René van Kooten vertolkte de rol van Jezus, zangeres Anita Meyer speelde Maria, zanger Jim Bakkum speelde Petrus, acteur en zanger Daniël Boissevain was Judas en cabaretier Jörgen Raymann speelde verteller.

Onder anderen ‘De Waarheid’ van Marco Borsato, ‘Zo Stil’ van Bløf, ‘Het hart van mijn gevoel’ van De Kast en ‘Zwart/Wit’ van Frank Boeien werden ten gehore gebracht. Zo zagen we dinsdag in De Wereld Draait Door al dit voorproefje door René van Kooten en Daniël Boissevain:

In 2011 werd The Passion voor het eerst opgevoerd in Gouda, met zanger Syb van der Ploeg in de hoofdrol. Toen trok de show 979 duizend mensen. De tweede editie, in Rotterdam, was met 1,7 miljoen kijkers een nog veel groter succes. Ook die keer zat de voorstelling bomvol BN’ers.

Ieder jaar, ook nu weer, trekt een stoet met een zes meter groot verlicht kruis door de stad om daarna de voorstelling op te voeren. Langs het Vredespaleis en Paleis Noordeinde ging het kruis naar de Hofvijver. Duizend mensen liepen mee, en één van hen had nog een opvallende bekentenis te doen op de radio:

Twitter avatar jpgeelen Jean-Pierre Geelen Toeschouwster #ThePassion heeft vast een Pampertje ingedaan, meldt ze op Radio 1. #Godallemachtig

Kijk het hele optreden terug:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

En luister hier wat liedjes uit de show terug op Spotify:

Luister naar The Passion 2013 op Spotify

Een opmerkelijke samenwerking voor de kerklozen


The Passion is een samenwerking tussen de Evangelische Omroep, omroep RKK, de Protestantse Kerk in Nederland, de Rooms-katholieke Kerk en het Nederlands Bijbelgenootschap. Een opmerkelijke samenwerking van roomsen en protestanten, schreef Takken donderdag. Het passiespel is van oudsher een katholieke zaak, waar protestanten tijdens de reformatie tegen tekeer gingen. Hoe komen die twee religies samen? Maar, legde EO-directeur Arjan Lock uit: “Het evangelie is niet van de kerk. Het is van God en alle mensen.”

The Passion is vooral bedoeld voor kerklozen. Het behoort tot de missieprogramma’s van de omroepen, om mensen te bereiken die niet tot de kerk behoren. Door het voor sommigen onbekende bijbelverhaal in een moderne kitscherige context van BN’ers te stoppen, worden duizenden kijkers bereikt die toch nog behoefte blijken te hebben aan rituelen in een geseculariseerde samenleving.

Niet iedereen is echter onverdeeld enthousiast over het spektakel. Christiaan Weijts schreef donderdagochtend al in nrc.next:

“Het spektakel kostte vorig jaar 1,3 miljoen euro. Een beetje een kruisiging mag best wat kosten, maar vijftienduizend euro per minuut?
Als het publiek er kaartjes voor zou kopen, en het een concert à la André Rieu of Marco Borsato zou zijn, dan had ik het ook inferieure rotzooi gevonden, maar dan had je mij er niet over gehoord.
The Passion is echter gratis toegankelijk, dat wil zeggen bekostigd door de Publieke Omroep (EO en RKK), dat wil zeggen door jou en mij.”

Arjen van Veelen dacht er anders over, donderdagmiddag in NRC Handelsblad:

“Vanavond is bij de EO weer The Passion te zien, het spektakelstuk over het lijden van Christus. Jim Bakkum speelt Petrus, Jezus zal het liedje ‘De waarheid’ van Marco Borsato zingen. Komisch toch, hoe de EO zijn eigen godslastering organiseert. Maar nog grappiger is dat er vanavond op Twitter weer allemaal ongelovigen steen en been zullen klagen over de ‘wansmaak’ en ‘relikitsch’ van de EO. Vroeger vonden ze de EO te christelijk, nu is het verwijt dat de EO Borsato brengt. God bestaat niet meer, maar o wee als je Hem opleukt. “

Met dat steen en been klagen op Twitter leek het overigens nog wel mee te vallen:

Twitter avatar kyrieftw Kyrie Lommerde ik ben helemaal niet zo christelijk eigenlijk, maar the passion was gewoon zo mooi. zooo geweldig mooi.
Twitter avatar Wodka19 @Lisatwit #thepassion #depassion was echt geweldig! Nu lekker slapen! Dit weekend word geweldig! <333
Twitter avatar missgeertje Geertje Algera RT @atsmajoop: Opnieuw indrukwekkende #ThePassion. Herkenbaar #EO #RKK. verdient navolging.

Of toch?..

Twitter avatar KustawBessems Kustaw Bessems Nog geen 10 minuten #thepassion gezien, nu al weer de slappe lach. Hoe houden de mensen die erin zitten zich goed? (Bert van Leeuwen, goud!)
Twitter avatar nynke Nynke de Jong Doe mij Jesus Christ Superstar maar.

Theoloog Stefan Paas zei het donderdag al in NRC: het programma is “popreligie en kitsch, dus vinden de grachtengordel en de bijbelgordel het niets. Voor hen is het niet bedoeld.”

    • Anouk van Kampen