Robert M. voor laatste keer aan het woord, betoog valt slecht bij ouders

Het laatste woord van Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak bestond vooral uit de goede dingen die hij in zijn ogen voor de kinderen heeft gedaan. “Ik heb enorm veel pijn aangericht, en enorm veel leed veroorzaakt, maar er is veel meer dan dat.” Aan het eind vroeg hij de ouders om vergiffenis.

Wim Anker, advocaat van Robert M., staat de pers te woord tijdens de bekendmaking van de strafeis in het hoger beroep van de Amsterdamse zedenzaak.
Wim Anker, advocaat van Robert M., staat de pers te woord tijdens de bekendmaking van de strafeis in het hoger beroep van de Amsterdamse zedenzaak. ANP / Bas Czerwinski

Het laatste woord van Robert M. in de Amsterdamse zedenzaak bestond vooral uit de goede dingen die hij in zijn ogen voor de kinderen heeft gedaan. “Ik heb enorm veel pijn aangericht, en enorm veel leed veroorzaakt, maar er is veel meer dan dat,” zo zei hij in zijn ruim een uur durende laatste woord. Aan het eind vroeg hij de ouders om vergiffenis.

De 29-jarige beschreef onder meer hoe hij met oppaskinderen uitstapjes maakte en met ze naar de dierentuin of naar het park ging. M., de man die terechtstaat voor het misbruik van 67 van de 87 baby’s en peuters over wie hij een bekentenis heeft afgelegd, benadrukte nogmaals dat hij geen andere keuze had. Pijnlijk werd het volgens persdienst Novum toen hij ouders de maat nam die in zijn ogen hun kind slecht opvoeden.

Overstuur

Het laatste woord begon vanavond iets voor zeven uur, aan het eind van de negende en laatste zittingsdag. Het stond oorspronkelijk voor de ochtend gepland. Dat werd echter uitgesteld omdat M. daar twee uur voor wilde uittrekken. Dinsdag had hij nog aangekondigd niet meer dan een halfuur aan het woord te willen zijn.

Het uitstel leidde tot onrust bij M. “Hij was overstuur”, verklaarde zijn advocaat Tjalling van der Goot tijdens een schorsing van de zaak. M. zou volgens hem beseffen dat dit de laatste keer is dat hij zijn kant van de zaak kan belichten. M. bood het hof daarvoor later zijn excuses aan.

‘Wij ook, Robert’

De eerdere uitspraken van M., en de aandacht die hij er voor zichzelf mee opeist, vielen bij de ouders van de slachtoffers niet goed.

“Ik wil de woorden niet horen, maar er is geen ontsnappen aan. Na de arrestatie in een depressie geraakt. Wij ook, Robert. Dood willen zijn. Wij ook, Robert. Ik heb zelfs gewenst dat ik nooit een kindje had gekregen.” - Advocaat Richard Korver, die de ouders bijstaat, verwoordt gevoelens van een van zijn cliënten.

Ook bij de raadsman viel het laatste woord slecht. “Het recht op een laatste woord komt M. toe, maar ik betreur het dat de ouders dit moeten horen”, zo vertelt Korver tijdens een korte schorsing. “Als hij iets wil zeggen tegen de ouders, dan kan hij via mij een brief sturen.”

M. richtte zich aan het eind van zijn woord ook rechtstreeks tot de ouders. “Ik weet dat het naïef is, maar ik vraag u toch om mij te vergeven”, aldus de verdachte:

“Laat niet het feit dat u het slachtoffer bent geworden van mijn gruweldaden de rest van uw leven bepalen. Laat uw levens niet bepaald worden door iemand die u ooit pijn heeft aangedaan.”

Tegen M. werd dinsdag in hoger beroep twintig jaar cel en verplichte tbs geëist. Door de rechtbank werd hij vorig jaar veroordeeld tot achttien jaar en tbs. Het hof doet uitspraak in de zaak op 26 april.