Regering Zuid-Afrika: Mandela reageert goed op behandeling

Nelson Mandela op zijn verjaardag vorig jaar juli.
Nelson Mandela op zijn verjaardag vorig jaar juli. Foto AP/ Schalk van Zuydam

Nelson Mandela reageert goed op de behandeling van zijn longontsteking. Dat meldt de regering van Zuid-Afrika in een verklaring. De 94-jarige oud-president van het land werd vannacht opnieuw opgenomen in het ziekenhuis.

Hij blijft in het ziekenhuis ter behandeling en observatie. Meer details zijn nog niet prijsgegeven.

Aanhoudende gezondheidsproblemen

Mandela kampt al een tijd met problemen met zijn gezondheid. Begin deze maand werd hij al in het ziekenhuis opgenomen, toen voor een reeks routineonderzoeken. Een dag later werd hij daaruit al weer ontslagen .

In december vorig jaar lag hij een langere tijd in het ziekenhuis. Hij werd daar geopereerd aan galstenen. Daarvoor was hij al behandeld voor een longontsteking. Eind december kon hij weer naar huis.

Zijn longproblemen spelen eigenlijk al meer dan twintig jaar. In 1988, toen hij nog gevangen zat, liep hij tubercolose op. Hoewel die ziekte volgens artsen geen blijvende schade aanrichtte, kunnen ex-patiënten op latere leeftijd alsnog problemen ondervinden.