President ruziet met chef centrale bank over sanering

Grote spaarders van de Bank of Cyprus vinden het niet billijk dat ook zij moeten opdraaien voor de schulden van de failliete Laika Bank. De centrale bank had eer- der moeten ingrijpen, zeggen ze.

De grootste angst van Cyprioten op dit moment is dat na het openen van de banken vandaag of in de weken die volgen ook de grootste en oudste bank van het land omvalt, de Bank of Cyprus (26 procent van alle spaartegoeden).

Bank of Cyprus (BoC) wordt op dit moment samengevoegd met de gezonde onderdelen van de Cyprus Popular Bank, beter bekend als ‘Laiki Bank’. Laiki houdt op te bestaan. Aandeelhouders zijn hun geld kwijt, iedereen die bij Laiki meer dan 100.000 euro had verliest het grootste deel daarvan. Dat geldt mogelijk ook voor pensioenfondsen.

Door de opgelegde fusie wordt de BoC groter en sterker. De bank moet echter ook opdraaien voor ruim 9 miljard euro Emergency Liquidity Assistance (ELA) die vanuit de ECB al eerder in Laiki was gepompt.

Dat heeft mogelijk tot gevolg dat rekeninghouders met meer dan 100.000 euro bij de BoC extra worden gekort. Hoeveel van hun tegoeden wordt ingehouden is immers niet vastgelegd en nog steeds niet duidelijk. Er gaan geruchten dat het om 40 procent zou kunnen gaan. Cyprioten vinden het hoogst onrechtvaardig dat de spaarders van de ene bank moeten opdraaien voor de schulden van een andere bank. De ECB had eerder moeten stoppen Laiki te financieren, zeggen ze.

Gisteren gingen de voorpagina’s van vrijwel alle kranten op Cyprus over het conflict tussen de gouverneur van de centrale bank, Panicos Demetriades, die alleen maar naar de ECB zou luisteren en zo min mogelijk restricties op geldverkeer wil, en president Nicos Anastasiades. Anastasiades mag de onafhankelijke gouverneur niet ontslaan, maar laat op alle mogelijke manieren doorschemeren dat hij niets liever wil dan dat Demetriades vertrekt.

Anastasiades heeft een strafrechterlijk onderzoek aangekondigd om erachter te komen wie er verantwoordelijk voor is dat de banken aan de rand van de afgrond zijn gekomen.

Een van de cruciale vragen daarbij is waarom bankiers op Cyprus, en vooral bij Laiki, besloten te investeren in Griekse staatsobligaties op het moment dat andere Europese banken daar juist vanaf probeerden te komen. Toen werd besloten dat investeerders in Griekenland hun verliezen moesten nemen, verloren banken op Cyprus in één klap 4,5 miljard euro. Dat staat gelijk aan een kwart van het bruto binnenlands product van het eiland.

Daarbij gaat de verdenking al snel naar een Griekse oligarch, Andreas Vgenopoulos. Laiki was tussen 2005 en 2011 in handen van zijn investeringsmaatschappij Marfin. Laiki zou door Marfin zijn misbruikt voor de financiering van projecten. Mogelijk was de investering in Griekse obligaties een vriendendienst aan Griekse politici. Vgenopoulos verwerpt alle beschuldigingen. Toen hij zich terugtrok uit Laiki was de bank volgens hem kerngezond.