Potten- en pannenmuziek

worldFamily Atlantica: Family Atlantica **

Het Britse label Soundway werd groot met het verzamelen van vintage parels uit Afrika en Zuid-Amerika, maar sinds kort heeft het de focus verlegd naar het introduceren van live bands. De jongste loot aan die stam is Family Atlantica, rondom multi-instrumentalist Jack Yglesias. De ambities zijn groot: muziek van beide kanten van de Atlantische Oceaan gespeeld door een groep met leden uit Venezuela, Ghana en Londen.

Family Atlantica is op plaat niet de sterkste troef uit het genre. De nummers waarop de Venezolaanse zangeres Luzmira Zerpa een hoofdrol heeft, komen het beste uit de verf. Zo is Cumbacutiri een geheide festivalkraker. Maar als het op Afrikaanse genres aankomt, slaat de band de plank mis. Waar eerdere projecten van gelijke snit, zoals het succesvolle Ondatropica, moderne versies van een oud geluid wisten te brengen, neigt Family Atlantica naar potten-en-pannenmuziek.

Het album bevat korte, mystieke intermezzo’s die bijdragen aan de wisselvalligheid. Wie zich daar niet door laat afleiden houdt een plaat over waar een aantal spannende nummers op staat. Het zou best eens kunnen dat Family Atlantica op het podium haar album ver overtreft.