Pistorius mag Zuid-Afrika verlaten voor atletiekwedstrijden

Foto Reuters / Siphiwe Sibeko

De van moord verdachte Oscar Pistorius, die vorige maand op borgtocht vrijkwam, mag Zuid-Afrika verlaten om deel te nemen aan atletiekwedstrijden. Dat heeft de rechter vanochtend besloten.

Er gelden voorwaarden voor het besluit, maar welke dat zijn is nog niet bekend. Eerder vandaag ging de verdediging van Pistorius is in beroep tegen de voorwaarden die aan de borgtocht van Zuid-Afrikaanse atleet zijn verbonden. De verdachte is opgedragen om zijn eigen huis en getuigen te vermijden en zijn paspoorten in te leveren. Hij moet zich in aan loop naar zijn proces tweemaal per week melden bij een lokaal politiebureau en mag daarnaast geen alcohol nuttigen of wapens bij zich dragen.

Huisarrest maakte atletiekwedstrijden onmogelijk

De huidige omstandigheden komen neer op ‘huisarrest’ en maken het voor Pistorius onmogelijk om op de atletiekbaan mee te doen aan wedstrijden om in zijn onderhoud te voorzien, meldde advocaat Barry Roux vanochtend tegenover persbureau AP.

De voorwaarden zijn in het geval van Pistorius zo streng, omdat de rechter het vluchtrisico groot acht. Pistorius kwam vorige maand na betaling van een borgsom van omgerekend zo’n 85 duizend euro vrij. Justitie is tegen versoepeling van de voorwaarden.

Volgens Roux heeft Pistorius op het moment geen wedstrijden in zijn agenda staan, maar ‘dit kan en zal veranderen’. De atleet moet daarom in staat kunnen zijn onder ‘gecontroleerde’ omstandigheden naar internationale kwalificatiewedstrijden te reizen, zei hij.

De vrijlating van Pistorius op borgtocht werd toegestaan nadat de verdediging de rechter ervan overtuigde dat de atleet door zijn bekendheid en protheses “onmogelijk kan verdwijnen.” Zijn vrijlating zou het proces daarbij op geen enkele manier verstoren.

Pistorius ontkent moord met voorbedachten rade

Pistorius wordt beschuldigd van moord met voorbedachten rade op zijn vriendin Reeva Steenkamp. In de rechtbank heeft hij zelf herhaaldelijk verklaard dat hij schoot omdat hij veronderstelde dat er een indringer in huis was. De aanklager stelt dat de sporter wist dat zijn vriendin zich schuilhield achter de badkamerdeur waar hij drie keer op schoot. Steenkamp werd geraakt in haar heup, arm en in haar hoofd.