Personeel BBC staakt opnieuw

De programmering van de BBC is vandaag opnieuw verstoord door een staking van het personeel. Omroepmedewerkers begonnen om twaalf uur ’s middags met een staking, onder meer tegen voorgenomen ontslagen, hoge werkdruk en vermeende pesterijen door het management van de omroep.

De staking zal twaalf uur duren en zal vermoedelijk de live-programmering op de kanalen BBC News en BBC TV hinderen. Ook de nieuwsbulletins en sommige eerder opgenomen programma’s op de radio komen erdoor in de problemen.

In februari staakte de vakbond National Union of Journalists al eerder 24 uur lang; toen werden populaire programma’s als Breakfast op BBC1 en Today op Radio 4 vervangen door herhalingen. Andere shows moesten werken met een inval-presentator. De Britse premier Cameron veroordeelde de staking in februari, omdat de omroep volgens hem „goed gesubsidieerd” blijft.

Met Kerstmis kregen de werknemers te horen dat de komende vijf jaar tweeduizend banen zullen verdwijnen. Dat zou vooral via natuurlijk verloop moeten gaan, maar 110 medewerkers zijn volgens de website van de BBC al gedwongen ontslagen. De ontslagen zijn volgens de directie nodig omdat de BBC moet bezuinigen.

Vakbondsleider Michelle Stanistreet van de NUJ zei gisteren tegen de Britse krant The Guardian: „Dat de gedwongen ontslagen worden doorgezet terwijl op hetzelfde moment externe vacatures uitstaan getuigt niet alleen van slecht management, maar is ook een verspilling van omroepgeld.”

Een woordvoerder van de BBC liet weten zeer teleurgesteld te zijn en bood haar excuses aan aan het publiek.